Dostupni linkovi

Litva, Latvija i Njemačka protjeruju ruske diplomate nakon slika iz Buče


Tijela civila na ulicama Buče u Ukrajini, 4. april 2022.
Tijela civila na ulicama Buče u Ukrajini, 4. april 2022.

Litvanija kaže da je protjerala ruskog veleposlanika u Vilniusu i da povlači svog visokog diplomatu iz Moskve kao odgovor na izvješća da su ruske snage ubile desetke ili stotine civila u ukrajinskom gradu Buča.

"Litvanija je u punoj solidarnosti s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, koji su žrtve agresije Rusije bez presedana. Stoga snižavamo razinu ruskog diplomatskog predstavništva", rekao je litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis u priopćenju 4. aprila.

"Nažalost, ono što je svijet vidio u Buči može biti samo početak. Vjerovatno ćemo otkriti još više dokaza o okrutnim ratnim zločinima u drugim gradovima nakon njihovog oslobođenja. Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini neće biti zaboravljen", dodao je.

Fotografije na kojima se vide tijela mrtvih civila u Buči, koja se nalazi na sjeverozapadnom rubu Kijeva, s vezanim rukama šokirali su mnoge i potaknuli pozive na pojačane sankcije Rusiji i kazneni progon počinitelja.

Nakon što je Litvanija najavila svoj diplomatski potez, baltički susjed Latvija rekao je da "smanjuje svoje diplomatske odnose s Ruskom Federacijom" u vezi s ruskom ničim izazvanom invazijom na Ukrajinu, a njemačka vlada je 40 ruskih diplomata proglasila "nepoželjnim osobama".

Detalji ovog poteza Latvije bit će objavljeni "kada se završe interne procedure", rekao je ministar inostranih poslova Edgars Rinkevics.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock rekla je da je njemačka vlada odlučila proglasiti "značajan broj članova ruske ambasade nepoželjnim koji su radili svaki dan ovdje u Njemačkoj protiv naše slobode, protiv kohezije našeg društva", dodajući: "Nećemo to tolerirati više."

Odluka Berlina saopćena je ruskom ambasadoru Sergeju Nethajevu koji je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova, rekla je Baerbock.

Izaslanici imaju pet dana da napuste Njemačku.

Pretpostavlja se da su dotične diplomate pripadnici ruskih obavještajnih službi, javljaju agencije.

Izvori: AFP, Reuters, DPA

XS
SM
MD
LG