Dostupni linkovi

Brammertz u Srebrenici usporedio slike iz Ukrajine sa zločinima u BiH


Serge Brammertz (treći slijeva) u Potočarima kod Srebrenice, 4. april 2022.
Serge Brammertz (treći slijeva) u Potočarima kod Srebrenice, 4. april 2022.

Glavni tužitelj Haaškog suda za ratne zločine posjetio je Srebrenicu i sastao se s obiteljima žrtava genocida koji su u gradu na istoku Bosne i Hercegovine počinile snage vojske Republiek Srpske u julu 1995. godine.

Posjeta tužitelja dolazi u danima kad BiH obilježava 30 godina početka opsade Sarajeva.

"Ove sedmice je 30. godišnjica opsade Sarajeva i svi se sjećamo slika granatiranja i snajperskog djelovanja grada, a naravno, ovo što danas vidimo u Ukrajini uvelike podsjeća na zločine koje smo vidjeli u ovoj zemlji prije 30 godina, prije 25 godina. Svi smo se nadali da će (BiH) biti posljednji rat u Europi, ali nažalost povijest i stvarnost nam pokazuju da smo bili ukrivu", kazao je Brammertz u Potočarima.

Agencija Associated Press piše da je posjet Sergea Brammertza zasjenjen nedavnim događajima i slikama iz ukrajinskog grada Buča gdje su stotine civila pronađene mrtve nakon invazije ruskih snaga koje su ovo mjesto napustile prošle sedmice.

Slike iz Buče uznemirile su majke koje su izgubile sinove u srebreničkom masakru i podsjetile ih na zločine počinjene nad njihovim najmilijima.

Sin i suprug Munire Subašić ubijeni su u julu 1995. godine kada su srpske snage zauzele grad.

"Nakon holokausta su rekli 'nikad više', onda su nakon genocida (u Srebrenici) rekli 'nikad više', ali vidite sada Ukrajina, u Evropi, to se opet događa u Evropi. Evropa nije ništa naučila iz prošlosti“, rekla je Subašić.

Fazila Efendić, koja je u masakru izgubila četiri člana svoje bliske obitelji, rekla je da je gledanje slika rata u Ukrajini "vratilo patnju".

Brammertz je položio cvijeće na memorijalni centar i groblje u Potočarima kod Srebrenice, gdje su do sada pokopana tijela 6.652 Bošnjaka.

O posjeti su na Twitteru izvijestili i iz Haškog suda.

Međunarodni Crveni križ procjenjuje da je više od 8.000 bosanskih muškaraca i dječaka ubijeno tokom invazije bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. godine.

Više od 1.000 tijela još nije pronađeno.

Zločin u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Haagu označio je 2007. godine kao djelo genocida, u kom je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija na istoku BiH.

Zločin su počinile snage Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio Ratko Mladić, koji je pravosnažno osuđen pred Sudom Ujedinjenih nacija u Hagu na doživotnu robiju.

Za genocid u Srebrenici i druge zločine 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora osuđen je i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant Vojske RS-a, Radovan Karadžić, koji kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

XS
SM
MD
LG