Dostupni linkovi

Brzina interneta primat u svijetu


Ilustrativna fotografija

Ujedinjene nacije su formirale Međunarodnu uniju za telekomunikacije (ITU), koja prati koliko je pojedina država u svijetu uvela informacijske i komunikacijske tehnologije, te na osnovu toga formira razvojni indeks (IDU).

Tako se upoređuje koliko koja zemlja ima pristup internetu, koja je brzina, ali i ostale komunikacijske tehnologije. Cilj je obezbijediti da i ljudi u nerazvijenim zemljama imaju pristup internetu.

Na osnovu cjelokupne analize ustanovljeno je da trenutno u svijetu građani Južne Koreje imaju najbrži internet. Na drugom mjestu je Danska, a zatim slijede Island, Velika Britanija i Švedska.

Kada je u pitanju BiH, na osnovu indeksnih poena zauzima 77. mjesto. Od zemalja regiona najbolje je plasirana Slovenija na 33. mjestu, zatim Hrvatska na 45, Srbija na 51, i Makedonija na 60. mjestu. Albanij azauzima 94. poziciju na listi.

U razvijenim zemljama oko 80 posto stanovništva ima pristup internetu, a u prosjeku oko 46 posto domaćinstava u svijetu ima internet vezu. Cilj je da se taj procenat poveća do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG