Dostupni linkovi

Brutalnim seksizmom protiv ministarke u Crnoj Gori


Vesna Bratić

Osnovno državno tužilastvo u Podgorici je, po službenoj dužnosti, formiralo predmet, protiv nepoznatog učinioca, krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore, a povodom karikature kojom se izlaže poruzi ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore Vesna Bratić, saopštio je portparol državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Uprava policije je objavila da takođe postupa po instrukcijama državnog tužioca povodom karikature koja se pojavila na društvenim mrežama.

Karikatura krajnje vulgarnog sadržaja objavljena je na društvenim mrežama ove nedjelje.

Skaradnost, brutalni pokušaj diskreditacije, seksizam, udar na dostojanstvo, mizoginija ... kvalifikacije su kojima su brojne nevladine organizacije i javne i političke ličnosti osudile montažu ili karikaturu uperenu protiv ministarke Vesne Bratić dijeljene na društvenim mrežama.

Da se u Crnoj Gori istrajava na obračunu sa ženama, posebno onima koje zauzimaju visoke političke i javne funkcije konstatuje dugogodišnji aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković. On kaže da državni organi treba da budu djelotvorniji, ukazujući na neophodnost sprovođenja krivično pravne odgovornosti za djelovanje na društvenim mrežama.

„To je jedna vrsta narativa i potrebe od vjerujem muških autora da, po svaku cijenu pristupe seksualizovanju ministarke Bratić i drugih žena koje su na javnoj sceni samo iz razloga što se ne slažu sa njenim javnim radom. Interesantno je da muškarci iz vladajućeg establišmenta, bilo aktuelnog ili prethodnog, nikada nisu predstavljeni na sličan način”, kaže Zeković.

To vodi zaključku, dodaje, da su dozvoljena sva sredstva kada su u pitanju žene.

“Posebno se poseže da se njeno tijelo, tijelo žene, predstavi na način da se ismijava, izloži podrugivanju i negativnim komentarima samo zato što je to žena koja je spremna i opredijeljena za javno djelovanje“, kaže Aleksandar Zeković.

Šta je karikatura?

S obzirom da je crtež uperen protiv dostojanstva ministarke Bratić, urađen u formi koja podsjeća na karikaturu, Goran Šćekić, karikaturista dnevnog lista Dan, objašnjava zbog čega se skaradni uradak koji se našao na društvenim mrežama ne može smatrati karikaturom:

„Neko je to prenio na Facebook, a kada sam vidio tu ilustraciju ili skaradni crtež, kritikovao sam i dobronamjerne ljude koji su to objavili govoreći o tome kao zločinu. Ja sam svakoga zamolio da to hitno uklone sa mreže da se ne bi dalje dijelilo. Ovaj ponižavajući crtež ne može da bude karikatura. Karikatura šalje pozitivnu energiju i mora da ima u sebi premise humora. Ako nema humora i pozitivne energije to se ne može nazvati karikaturom“, smatra Šćekić.

Objavljivanje sporne karikature ministarke Bratić osudili su dio nevladinog sektora, funkcioneri i političari u Crnoj Gori.

Kometnari iz Vlade, NGO i diplomatskog kora

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić je saopštila da je ovim potezom “na najgori mogući način napadnuto dostojanstvo jedne žene".

"Podrška koleginici Vesni Bratić i svim ženama iz regiona koje nam ovih dana drže čas o tome u kakvom mizoginom i seksističkom društvu živimo."

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak smatra da je ovakav napad najmizerniji način da se napadne jedna žena, pri cemu se poseglo za najbizarnijim stvarima.Ona je pozvala državno tužilaštvo da reaguje i najstrožije kazni autore karikature.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Medoks, na svom Tviter nalogu objavila je “ličnu izjavu”.

“… ovdje i u regionu sam vidjela žene koje se suočavaju sa velikim izazovom, ne samo u traženju jednakosti polova na poslu i u kući, već i kada su u pitanju osnovne stvari poput prava na ljudsko dostojanstvo i sigurnost”.

Medoks je dodala da je ona, kao žena na vodećoj poziciji, još uvijek manjina, čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu, te da je s toga “strastvena kada je u pitanju borba protiv mizoginog i u podržavanju žena i muškaraca koji se suočavaju sa izazovima polnih normi, gdje god da su u svijetu”.

Nevladin Centar za ženska prava koji je tužilaštvu u Podgorici uputio zahtjev za pokretanje istrage protiv vlasnika profila koji je objavio spornu karikaturu, kao i protiv NN lica, autora ilustracije pozvao je na saradnju.

“Ukoliko imate saznanja da su i druga lica dijelila ovu ilustraciju preko svojih profila na socijalnim mrežama, s namjerom da povrijede dostojanstvo ministarke Bratić, molimo da nam ih dostavite", poručili su iz Centra.

Iz Sigurne ženske kuće rekli su da “karikatura ministarke koji kruži društvenim mrežama kao i osuđujući komentari na račun glumice Milene Radulović samo produbljuju već nepovoljan položaj žena u društvu”.

Političke razlike - povod za ovakve napade

Aleksandar Zeković ocjenjuje da ovakvi obračuni mogu da utiču na žene da se manje aktiviraju u javnom životu, upravo zbog bojazni da će se njihov dignitet naći na udaru nepoznatih osoba:

„To može da djeluje destimulirajuće prema ženama koje žele da budu aktivnije i da više učestvuju u javnom i političkom životu našeg društva. Ovo jeste poruka kojom se želi spriječiti građanski, politički, ekonomski i društveni aktivizam žena. Djelotvorna efikasnost državnih organa bi itekako mogla da podstaknu društveni angažman žena“, smatra Zeković.

Karikaturista Goran Šćekić kaže da je potrebna reakcija policije, ukazujući da neslaganje sa bilo čijim stavovima ne smije da bude povod za diskreditaciju:

„Nadam se da će da se otkrije ko je napravio ovaj crtež. Taj ko je to uradio potpao je pod nekakvu mržnju prema novoj vlasti. Da li se mi slažemo sa ministarkom Bratić ili ne, sa njenim stavovima ili nacionalnim opredjeljenjem... apsolutno može da se pokaže na bilo koji drugi način. Ali na ovaj način da se napadne jedna dama. To ne smije da se radi.“

I Aleksandar Zeković problematizuje reakcije koje su jednostrane, odnosno poziva da se reaguje principijelno:

„Građanska Crna Gora ne može prihvatiti podjelu na 'naši i njihovi', odnosno da se reaguje kada su napadnuti 'naši', a kada se radi o 'njihovima' onda se ćuti. To je neprihvatljiv pristup. Ako postoji neslaganje sa nečijim javnim radom, onda se njemu treba suprotstaviti argumentima, dokazima, kvalitetnom polemikom, a ne na bilo koji način diskreditacijom, ismijavanjem ulazeći u zonu krivično pravne odgovornosti.“

Stavovi minstarke koji su izazvali reakcije

Podsjetimo, široj javnosti u Crnoj Gori profesorica književnosti Vesna Bratić bila je nepoznata dok je mandatar Zdravko Krivokapić nije kandidovao za ministarstvo koje pokriva čak četiri resora: prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Odmah nakon imenovanja za ministarku, Bratić je došla pod udar dijela javnosti u Crnoj Gori zbog njenih prethodnih političkih objava na društvenim mrežama u kojima se oštro obračunavala sa političkim, nacionalnim i društvenim stavovima neistomišljenika.

Tako su postale vidljivije njene objave u kojima je negirala etničke Crnogorce smatrajuci da su dio “eksperimenta etničkog inžinjeringa“, nazivajuci ih: "montenegrinima, dukljanima, milogorcima, novocrnogorcima“.

Narod kome pripada smatra elitnim: “Ja smatram da mi imamo elitne građane i elitni narod, koji će tek da dobije svoju pravu elitu”.

Za sebe nije sporila da je srpski nacionalista i četnik, tvrdeći „da u biću srpskog naroda ne postoji rasizam, ne postoji šovinizam“. Zalagala se za rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu.

U objavama na Facebooku je kritikovala borce protiv nacionalizma, primitivizma i ksenofobije.

Najpoznatijeg hrvatskog kolumnistu i trodecenijskog borca protiv nacionalizma - Borisa Dežulovića je nazvala ustašom i magarcem zbog njegovog kritičkog osvrta na protestne litije Srpske pravoslavne crkve.

Za srpsku istoričarku Latinku Perović, Bratić je napisala: "Ka'će ova baba da ode više Bogu na istinu, Bože mi prosti..." Odbila je da javno odgovori na pitanja novinara povodom ovog stava.

Kada je aktuelni mandatar Krivokapić ušao u izborni proces, Bratić je preuzela čelnu poziciju u nevladinoj organizaciji pod nazivom "Ne damo Crnu Goru". Sa te pozicije postavljena je za ministarku.

Vesna Bratić je doktorirala na američkoj književnosti na Univerzitetu u Beogradu, a radila na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

*** Saradnja na tekstu Bojana Moškov

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG