Dostupni linkovi

Broj žrtava u Siriji raste iz dana u dan


Oružani otpor sirijskih pobunjenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Oružani otpor sirijskih pobunjenika

Više od 7.500 ljudi ubijeno je do sada u sukobima u Siriji. Vladine snage i dalje granatiraju Homs, a za razliku od informacija od utorka da su izvučeni, vjeruje se da su tri strana novinara još uvijek „zarobljeni“ u opsjednutom gradu.

U diplomatskim krugovima se govori o novoj Rezoluciji UN-a za Siriju. Iako je sve u ranoj fazi. Nacrt je tek u rukama Francuza i Amerikanaca, i nije prošao Savjet sigurnosti, ali se saznaje da je uglavnom riječ o načinima na koji se može poslati humanitarna pomoć ugroženom stanovništvu.

Prema istim izvorima ovaj bi dokument, kada dođe na dnevni red, podržale i Rusija i Kina, koje su 4. februara stavile veto na prethodnu Rezoluciju o zaustavljanju krvoprolića u Siriji. Taj je postupak, procjenjuju analitičari otvorio vrata predsjedniku Bašaru al Asadu da još žešće napada opoziciona uporišta, posebno grad Homs.

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi izjavio je kako je njegova zemlja spremna podržati slanje humanitarne pomoći. U razgovoru s liderom Arapske lige, Nabilom Elarabijem, Jang je kazao kako je Siriji potrebno „mirno i odgovarajuće rješenje problema“. Da ironija bude veća kineski ministar vanjskih poslova je naveo kako je hitan zadatak, ''za suprotstavljene strane zaustavljanje nasilja i otpočinjanje dijaloga“.

Paralelno s jalovim diplomatskim pokušajima, traju sukobi u Siriji. Stanovnici Homsa strahuju da vojska može preduzeti frontalni napad na grad. Mohamed al Homsi, jedan od aktivista izjavio je za Reuters da se Asadova pješadija kreće prema nogometnom stadionu koji je uz samu sjevernu granicu opsjednutog distrikta Baba Amr. Prema vijestima koje stižu iz samog grada, bez struje je najveći dio Homsa.

UN je objavio nove podatke o broju poginulih – ukupno 7.500 od početka sukoba.

„Imamo pouzdane podatke da broj smrtnih slučajeva dnevni prelazi brojku od 100“, izjavila je Lynn Pascoe.

Sirijska vlada tvrdi da je najmanje 1.300 vojnika poginulo u sukobima sa, kako ih nazivaju, naoružanim gangsterima. Zvanični Damask priznaje pogibiju nešto manje od 2,5 hiljade civila.
XS
SM
MD
LG