Dostupni linkovi

Klinton: Stav Rusije i Kine o Siriji vredan prezira


Hilari Klinton na konferenciji grupe "Prijatelji Sirije" u Tunisu, 24. februar 2'012.
Hilari Klinton na konferenciji grupe "Prijatelji Sirije" u Tunisu, 24. februar 2'012.
Državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla jeu nedelju da je "dostojan prezrenja" stav Rusije i Kine koje se u Ujedinjenim nacijama protive akciji u Siriji, dok više od 60 zemalja planira slanje civilne mirovne misije zahtevajući da režim u Damasku obustavi obračun sa opozicijom.

Predsednik SAD Barak Obama je u najoštijem tonu do sada rekao da bi SAD i saveznici upotrebili "sva raspoloživa sredstva" za okončanje krvoprolića u Siriji.

"Vreme je da se spreči da vlada Sirije ubija svoje građane", rekao je Obama u Vašingtonu, dodavši da je "apsolutni imperativ da se međunarodna zajednica ujedini i pošalje jasnu poruku predsedniku Asad da je vreme za tranziciju".

Dok je Obama govorio grupa "Prijatelji Sirije", na čelu sa SAD i zemljama Evrope i arapskog sveta, zasedala je u Tunisu u najnovijem nastojanju da zaustavi režim Bašara al Asada koji skoro godinu dana pokušava da uguši masovnu pobunu.

Aktivnosti te grupe su usmerene na to da Asada i njegove saveznike prinude da prihvate zahteve za demokratsku tranziciju, ali ta grupa još nije za vojnu intervenciju.

Podrška opoziciji

Asadove saveznice Rusija i Kina koje blokiraju akciju UN i hoće da spreče ponavljanje intervencije kakva je bila u Libiji, ne nagoveštavaju da bi pristale na mirovne snage.
Nasilje u gradu Homs, februar 2012.
Nasilje u gradu Homs, februar 2012.

Njihov veto je izazvao jaku reakciju Hilari Klinton.

"Veoma je tužno da dve stalne članice Saveta bezbednosti koriste pravo veta dok se ubijaju žene, deca, hrabri mladi ljudi, a kuće im se uništavaju", rekla je ona.

"To je vredno prezira i pitam se na čijoj su oni strani? Oni očigledno nisu na strani sirijskog naroda", rekla je Klinton o Rusiji i Kini.

"Prijatelji Sirije" su u saopštenju izdatom posle Konferencije apelovali da "odmah" prestane svaka vrsta nasilja u Siriji, u kojem je stradalo nekoliko hiljada ljudi, kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći.

Oni su obećali da će preduzeti korake kako bi se primenile i pojačale sankcije protiv sirijskih vlasti.

U saopštenju Grupe se kaže da su učesnici konferencije uzeli u obzir zahtev Arapske lige da se formiraju zajedničke snage arapskih zemalja i Ujedinjenih nacija za održavanje mira, i da će nastaviti razgovore o raspoređivanja tih snaga u Siriji.

Grupa "Prijatelji Sirije" je ponovila da podržava "suverenitet, nezavisnost, i teritorijalni integritet Sirije", i naglasila da je neophodno naći političko rešenje za krizu u Siriji.

Grupa je sirijsku opoziciju priznala kao "legitimne predstavnike" Sirijaca, koja traži promene na demokratski i miran način, i savetovala joj da se konstituiše i organizuje.
XS
SM
MD
LG