Dostupni linkovi

Prvi UN-ov brod pomoći s ukrajinskim žitaricama stigao do Etiopije


Brave Commander prvi je brod koji je stigao do Etiopije iz Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju krajem veljače. (fotoarhiva)
Brave Commander prvi je brod koji je stigao do Etiopije iz Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju krajem veljače. (fotoarhiva)

Brod UN-a koji je prevozio ukrajinske žitarice za Etiopiju, u kojoj milijunima prijeti glad, stigao je do luke u Džibutiju.

Brod, Brave Commander (Hrabri zapovjednik), prvo je plovilo koje je krenulo iz Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju krajem veljače, učinkovito blokirajući sve ukrajinske luke na Crnom moru, jednu od najvažnijih svjetskih opskrbnih ruta za izvoz žitarica i gnojiva.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Službeno smo pristali. Prvi brod WFP-a [Svjetski program za hranu] koji je prevozio ukrajinske žitarice od veljače, upravo je stigao u Djibouti. Sada, iskrcajmo ovu pšenicu i dalje u Etiopiju", naveo je u tweetu šef WFP-a, David Beasley.

Brod Brave Commander pod libanonskom zastavom isplovio je 16. kolovoza iz ukrajinske luke Južne, istočno od Odese, s 23.000 tona žitarica.

Ukrajina i Rusija postigle su dogovor s Turskom 22. srpnja o ponovnom pokretanju isporuka žitarica u Crnom moru nakon petomjesečnog prekida izazvanog invazijom Moskve na svog susjeda.

Blokada ukrajinskih luka izazvala je strahove od globalne nestašice hrane i uzrokovala skok cijena žitarica, što je teško pogodilo osiromašene nacije.

Etiopija je jedna od pet zemalja za koje UN tvrdi da im prijeti glad.

XS
SM
MD
LG