Dostupni linkovi

Brnabić: Zvaničnicima Srbije nije mesto u Srebrenici dok se ne odgovara za napad na Vučića


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas (11. jul) da se 1995. godine "desio užasan zločin u Srebrenici" ali da "zvaničnicima Srbije" nije tamo mesto, dok se ne procesuiraju napadači koji su na današnji dan pre šest godina, napali, tada, premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

"Dok se ne privede pravdi svako ko je napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tada premijera, koji je otišao u Srebrenicu da izrazi poštovanje prema žrtvama i bošnjačkom narodu ja ne vidim da je nama zvaničnicima mesto tamo", rekla je Brnabić za TV Prva.

Ona je navela da je "skandal" što niko nije odgovarao za napad na život Vučića, što bi značilo da tako nešto može da se ponovi.

"Izražavam ogromno žaljenje jer se užasan zločin desio u Srebrenici i nemam problem da pokažem pijetet prema svim žrtvama", rekla je Brnabić.

Vučić je jula 2015. godine kao premijer učestvovao na komemoraciji za žrtve srebreničkog genocida u Potočarima, gde je deo učesnika, nezadovoljnih njegovim prisustvom, počeo da ga gađa plastičnim flašama i drugim predmetima.

Vučić je tokom rata u BiH bio funkcioner ekstremno desničarske Srpske radikalne stranke, koja je imala svoje paravojne formacije na ratištima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Vučić je bio član SRS sve do 2008. kada je osnovao danas vladajuću Srpsku naprednu stranku.

U Potočarima kod Srebrenice će danas biti ukopano 19 žrtava srebreničkog genocida ubijenih u julu 1995. godine.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Pred Tribunalom u Hagu na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u Hagu su osuđeni nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Karadžić, te glavni komandant VRS Ratko Mladić.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Sve garniture vlasti u Srbiji su do sada odbijale da taj zločin okarakterišu kao genocid.

XS
SM
MD
LG