Dostupni linkovi

Predsjednica EK Ursula von der Lajen čestitala izbor nove vlade premijerki Srbije Ani Brnabić


Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom susreta u Beogradu, 28. oktobar 2022.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Lajen (Leyen) je čestitala premijerki Srbije Ani Brnabić na izboru nove vlade, i izrazila podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja Evropskoj Uniji (EU), saopšteno je iz Vlade Srbije nakon njihovog susreta u Beogradu 28.oktobra.

Brnabić je ocijenila da je izvještaj EK o napretku Srbije objektivan i balansiran, te da će vlada u novom mandatu nastaviti da bude posvećena reformama i procesu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Brnabić izdvojila važnost nastavka reformi u oblasti vladavine prava, reforme u oblasti pravosudja i usvajanje novog paketa pravosudnih zakona, kao i pitanja medijskih sloboda i usvajanja novog seta medijskih zakona.

Lajen je svoju sagovornicu upoznala sa aktuelnim pitanjima u vezi sa energetskom situacijom u Evropi, a Brnabić je istakla da je nova energetska politika prvi prioritet nove vlade i da će u fokusu biti pitanje dalje energetske diverzifikacije.

Prethodno je tokom dana, u zajedničkom obraćanju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, von der Lajen izjavila da će Srbija dobiti 160 miliona eura direktne pomoći da se izbori sa energetskom krizom.

Predsjednicu EK je Brnabić upoznala i sa aktivnostima na uskladjivanju Srbije sa viznom politikom EU, saopšteno je iz njenog kabineta.

Von der Lajen je u višednevnoj posjeti Zapadnom Balkanu, i do sada je posjetila Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a sjutra, 29.oktobra, putuje u Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG