Dostupni linkovi

Brnabić o otkazivanju Evroprajda: Više molba organizatorima nego što smo im rekli da ne šetaju


Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić
Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom otkazivanja manifestacije Evroprajd, da je to "više molba" i da ni prethodna vlada "nikom ništa nije zabranjivala".

Ona je povodom odluke o otkazivanju LGBT skupa najavljenog za septembar, izjavila za RTS da država ne želi bilo kome da uskrati Ustavom garantovana prava već da je pitanje kakve posledice održavanje takvog skupa može da ima po Srbiju.

"Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako ali nama je ovaj septembar 'savršena oluja'. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje", navela je Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. avgusta da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže.

Ubroz nakon što je Vučić izneo odluku o ovogodišnjem Evroprajdu, predstavnici međunarodnih organizacija i Evropske unije iskazali su žaljenje, dok su organizatori manifestacije poručili da ne odustaju.


Prioriteti nove Vlade Kosovo i energetska stabilnost

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Kosovo i energetska bezbednost zemlje biti prioriteti rada budućeg kabineta.

"Najjasniji izazovi pred nama su Kosovo i Metohija i očuvanje mira i stabilnosti, što me najviše muči u ovom trenutku. Druga ključna tema je energetska bezbednost i sigurnost naše zemlje", rekla je Brnabić na RTS-u.

Ona očekuje da će nova vlada biti formirana do kraja septembra kao i da ima "stabilnu" većinu u Skupštini Srbije.

"Razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki. Važno je da imate novu energiju i nove ideje, da pokažemo da nisu najvažnije funkcije već rezultati", navela je Brnabić.

Upitana za personalna rešenja u budućem kabinetu, ona je izjavila da je "prirodno" da lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić bude "vicepremijer".

"Potpredsednici će biti i Siniša Mali i Miloš Vučević. Apsolutno će sva trojica imati ministarske funkcije".

Prema njenim rečima "još se razmišlja" o broju resora buduće vlade.

Izvor: Beta

XS
SM
MD
LG