Dostupni linkovi

Premijerka Srbije traži od Australije 'fer tretman' za Đokovića


Lik Novaka Đokovića na plakatu ispred hotela u kome je bio dok je čekao da mu vlasti Australije odobre vizu, Melburn (7. januar 2022.)
Lik Novaka Đokovića na plakatu ispred hotela u kome je bio dok je čekao da mu vlasti Australije odobre vizu, Melburn (7. januar 2022.)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tražila je od premijera Australije Skota Morisona da teniser Novak Đoković ima fer tretman australijskih vlasti, kao i da se poštuju sva njegova prava, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Srbije je sa Morisonom razgovarala telefonom 10. januara uveče, nakon odluke suda u Australiji da prvi teniser sveta bude pušten na slobodu i da je njegova viza za ulazak važeća.

Australijske vlasti su prethodno ukinule vizu Đokoviću, koji je u tu zemlju doputovao zbog učešća na takmičenju, jer nije vakcinisan protiv korona virusa.

"Predsednica Vlade je apostrofirala da je Republika Srbija u potpunosti spremna da pruži sve garancije Australiji, ukoliko su one potrebne", navedeno je u saopštenju nakon sastanka, prenela je agencija Beta.

Kako se dodaje, Brnabić je u telefonskom razgovoru sa australijskim premijerom razmenila sve informacije, a posebno je istakla važnost uslova za treniranje i fizičku pripremu za predstojeće takmičenje, s obzirom da Novaku Đokoviću prethodnih dana nije bilo dozvoljeno da trenira, a turnir u Melburnu počinje ovog vikenda.

Brnabić je takođe, kako se navodi, zamolila Morisona da budu u direktnom kontaktu u narednim danima i da sve informacije vlade Srbije i Australije razmenjuju direktno.

Premijer Morison je, kako se navodi, ovaj predlog prihvatio, a postignut je i dogovor da dvoje državnika razgovaraju ponovo u narednim danima.

Brnabić je zamolila svog australijskog kolegu da učini sve što je u njegovoj moći, kako bi Novak Đoković imao ljudski i dostojanstven tretman u Australiji, sve vreme trajanja njegovog boravka, navedeno je u saopštenju.

Kako su mediji preneli, još uvek nije sigurno da će Đoković igrati na Australian Openu koji počinje 17. januara, jer vlada može ponovo da pokuša da ukine vizu na osnovu diskrecionog prava.

Đoković je tokom obrazlaganja svog slučaja na pitanje da li je vakcinisan protiv korona virusa, odgovorio da nije.

On je naveo da je dva puta bio zaražen korona virusom, u junu 2020. i 16. decembra 2021. godine.

On je dodao da je sve što je zatraženo od dokumentacije priložio prilikom dolaska.

Đoković je vizu dobio na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije.

Prema federalnom sistemu Australije, države i teritorije mogu da izdaju izuzeća od zahteva za obaveznom vakcinacijom kako bi osobe mogle da uđu u njihovu teritoriju. Međutim, savezna vlada kontroliše međunarodne granice i može osporiti takva izuzeća.

Đoković je ranije izražavao stavove protivne vakcinaciji.

"Lično sam protiv vakcinisanja i ne bih želeo da me neko prisiljava na vakcinu da bih mogao da putujem," rekao je Đoković prošlog aprila.

Đoković je ukupno osvojio 20 Grand Slam turnira. Trenutno je najbolji teniser sveta, a od nagrada je zaradio 155 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG