Dostupni linkovi

ATP: Štetan niz događaja koji je doveo do saslušanja Đokovića


Novak Đoković nakon osvajanja posljednjeg Australijan opena, Melburn, 21. februar 2021.
Novak Đoković nakon osvajanja posljednjeg Australijan opena, Melburn, 21. februar 2021.

Niz događaja koji je doveo do saslušanja Novaka Đokovića na sudu je štetan na svim frontovima, računajući i njegovo zdravlje i pripreme za Australijan open, saopšteno je iz Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP).

ATP se oglasio nakon što je sud u Australiji odlučio da prvi teniser svijeta Novak Đoković bude pušten na slobodu, da je njegova viza sada važeća i da može da uđe u Australiju.

Sud je na taj način opovrgao odluku australijskih vlasti kojom je Đokoviću bila ukinuta viza jer nije vakcinisan protiv korona virusa. Đoković je dobio vizu na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije. To izuzeće odobrile su mu dvije nezavisne komisije.

Krovna svjetska organizacija za muški profesionalni tenis je u saopštenju 10. januara navela da „poštuju žrtve koje je podnio narod Australije od početka pandemije COVID-19, i striktnu imigracionu politiku države“.

Ipak, ističu da su komplikacije u slučaju Đokovića, vezane za njegov ulazak u zemlju, „pokazale potrebu za većim razumijevanjem, komunikacijom i primjenom pravila“.

„Činom putovanja za Melburn, jasno je da je Novak Đoković vjerovao da je dobio potrebno medicinsko izuzeće da bi bio usaglašen sa pravilima za ulazak“, navodi se u saopštenju ATP-a.

„Zahtjevi za medicinsko izuzeće se podnose nezavisno od nas, ali smo bili u stalnom kontaktu sa teniskim savezom Australije, tokom cijelog procesa. Drago nam je zbog ovakvog ishoda saslušanja, i radujemo se uzbudljivim teniskim danima pred nama“, kažu u Asocijaciji.

Dodaju da ATP preporučuje vakcinaciju za sve igrače na ATP turu, da je ona ključna da bi sport uspio da se izbori sa pandemijom. Ocjenjuju da, osim zdravstvenih benefita, vakcinacija je bitna i zbog ograničenja u putovanju – za koja očekuju da će sa vremenom postati sve stroža.

„Ohrabruje nas činjenica da je 97% od top 100 svjetskih igrača vakcinisano uoči ovogodišnjeg Australijan opena“, zaključuje se u saopštenju.

Još, međutim, nije sigurno da će Đoković igrati na turniru koji počinje 17. januara, jer vlada može ponovo da pokuša da ukine vizu.

Naime, sada australijski ministar za imigraciju Aleks Houk (Alex Hawke) razmatra da li da ukine vizu Đokoviću.

Mediji su spekulisali da bi Houk morao da donese takvu odluku u roku od četiri sata. Rok od četiri sata je relevantan samo ako je vlada odlučila da ponovo pritvori Đokovića radi ispitivanja, što se nije dogodilo.

Ne postoji vremensko ograničenje za Houkovo ovlašćenje da poništi vizu, on to može da učini kad se uvjeri da postoji osnova za to i da je to u javnom interesu, naveo je Gardijan.

Australijanci ljuti zbog Đokovićevog izuzeća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Prema australijskom zakonu o imigraciji, prema članu 133C ministar može da se odluči za poništavanje vize u ovom slučaju ako postoji osnov navodne prijetnje po javno zdravlje i u slučaju da postoji javni interes da viza bude ukinuta.

Sudija je izjavio da ne bi volio da vlasti idu protivno njegovoj odluci, ali je napomenuo da bi, ukoliko ministar donese takvu odluku, Đoković mogao dobiti tri godine zabrane ulaska u Australiju.

Sudija Entoni Keli (Anthony Kelly) je nakon saslušanja presudio da se Đokovićev nalog za ukidanje vize odmah „poništi“, nakon što je utvrdio nerazumnost u tome kako je granični službenik doneo odluku o ukidanju vize.

Nakon što je zadržan prvo na aerodromu, a potom i u hotelu imigrantskog pritvorskog centra u Melburnu, Novak Đoković bio je na saslušanju tokom kojeg je njegov tim pokušao da preokrene odluku o ukidanju vize za Australiju.

Protesti podrške Novaku Đokoviću u Beogradu i Melburnu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Novak Đoković je 10. januara započeo 355. nedjelju na prvom mestu ATP liste. Trenutno ima 2.000 bodova više od drugoplasiranog Danila Medvedeva iz Rusije.

Australian Open je osvojio devet puta, uključujući posljednja tri takmičenja, ali njegove nade da će odbraniti titulu i osvojiti rekordnu 21. grend slem titulu i dalje vise o koncu, piše AFP.

XS
SM
MD
LG