Dostupni linkovi

Brnabić: Inspekcija naložila da se izmeste radnici iz Linglonga


Barake u kojima žive radnici Linglonga u Zrenjaninu
Barake u kojima žive radnici Linglonga u Zrenjaninu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je inspekcija rada stalno na terenu i da je u sredu, 17. novembra, naloženo da se radnici angažovani na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu izmeste i imaju bolje uslove.

„Svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, uključujući i Zakon o radu. Ono što nije u redu, mogu da uverim sve građane da će Vlada i nadležne službe reagovati“, navela je Brnabić za televiziju B92.

Vijetnamski radnici koji rade na izgradnji fabrike automobilskih guma Linglong u Zrenjaninu u Vojvodini potvrdili su 18. novembra za Radio Slobodna Evropa da je organizovana njihova selidba iz kampa u kom su bili smešteni.

Oni su pre toga javno upozorili na loše uslove u kojima su živeli i boravili u Srbiji.

Premijerka Srbije u izjavi za B92 nije isključila mogućnost da su, kako se izrazila, napadi na fabriku Linglong organizovani protiv kineskih investicija.

“U početku je problem fabrike Linglong bila zaštita životne sredine, sada su svi to zaboravili i fokusirali se na radnike tamo, prekosutra će biti nešto novo“, rekla je Brnabić.

U međuvremenu se oglasio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislav Momirović, koji je 18. novembra potvrdio da vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu spavaju u neuslovnim prostorijama.

“Ali je činjenica da su oni jako dobro plaćeni. Njihova prosečna plata je 900 evra i ja se pitam zašto ti ljudi ne iskoriste taj novac da obezbede sebi dostojanstveniji život ovde”, rekao je, između ostalog, Momirović za Radio-televiziju Vojvodine.

On je dodao da svi strani investitori moraju da posluju u skladu sa zakonima Srbije i da je gradilište Linglonga najkontrolisanije u Srbiji.

Momirović: Nisu nađene nepravilnosti

„Inspekcije su izlazile na teren i nisu našle nepravilnosti. Ostaje otvoren slučaj smeštaja, jer oni spavaju u neuslovnim prostorijama", naveo je Momirović i dodao da je utisak da postoji animozitet prema kineskim investicijama u regionu i da priča o ugroženosti prava vijetnamskih radnika ima političku notu.

On je naveo i da je Vlada Srbije izrazila želju da pomogne da se vijetnamski radnici vrate u svoju zemlju ali da su svi to odbili i hoće da ostanu.

Predstavnici Zaštitnika građana su, nakon saznanja iz medija o sumnjama na težak položaj i neadekvatne uslove u kojim žive vijetnamski radnici u Zrenjaninu, zajedno sa predstavnicima Policijske uprave u tom gradu obišli objekte u kojima su radnici bili smešteni. Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika policija je naložila zabranu tih objekata jer je utvrđeno da se u njima nalaze boce za TNG i burad za dizel što predstavlja opasnost po živote tih ljudi.

Delegacija Zaštitnika građana je 17. novembra razgovarala sa predstavnicima Policijske uprave (PU) Zrenjanin, kao i sa radnicima i predstavnicima firme koja angažuje radnike iz Vijetnama, saopštila je kancelarija Ombudsmana, i zaključeno je da svi angažovani strani radnici imaju urednu prijavu i radnu dozvolu.

Ombudsman: Zabranjena dva objekta

Takođe, Zaštitnik građana tražio je da se radnicima iz Vijetnama obezbede bolji uslovi smeštaja, a PU je informisala predstavnike ove institucije i da je o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu kako bi utvrdilo da li je došlo do izvršenja nekog od krivičnih dela.

Selidba u toku

Kineska kompanija Linglong saopštila je prethodno da će vijetnamski radnici koji grade njihovu fabriku "biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima", ali nije navedeno gde će radnici biti premešteni.

Nevladina organizacija "Astra" iz Beograda, koja se bavi sprečavanjem trgovine ljudima, saopštila je na društvenim mrežama da je deo radnika, prema njihovim informacijama, preseljeno na različite lokacije.

Iz Linglonga su ranije saopštili da radnici nisu zaposleni u njihovoj kompaniji.

"Vijetnamski radnici, uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu, angažovani su od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije 'China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction (TEPC)'", naveo je Linglong.

Iz kompanije TEPC, koja ima ogranak u Beogradu, nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o uslovima pod kojima su vijetnamski radnici angažovani na gradilištu fabrike Linglonga.

U saopštenju Linglonga se navodi da iako ta kompanija "ne može pravno da utiče na način tretiranja radnika od strane svojih izvođača radova, to ne znači da kao investitor izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti".

Prema navodima nevladinih udruženja za zaštitu ljudskih prava, oko 500 vijetnamskih radnika boravilo je u barakama u blizini gradilišta u nehumanim uslovima.

Nevladina udruženja Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA su 15. novembra zatražile reakciju nadležnih u Srbiji zbog položaja radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu.

XS
SM
MD
LG