Dostupni linkovi

Moskva produžila pritvor za američku košarkašicu


Brittney Griner mogla bi se suočiti sa kaznom od 10 godina zatvora. 
Brittney Griner mogla bi se suočiti sa kaznom od 10 godina zatvora. 

Bijela kuća optužuje Moskvu da je "nepropisno" privela američku košarkašicu Brittney Griner i imenovala izaslanika za talačka pitanja na slučaj nakon što je ruski sud produžio pritvor zvijezdi WNBA prije suđenja. Griner je privedena na glavnom moskovskom aerodromu Šeremetjevo u februaru.

Advokat košarkaške zvijezde, Aleskandr Bojkov rekao je da je dvostrukoj dobitnici zlatne olimpijske medalje i zvijezdi Phoenixa Mercuryja sud u Kimkiju izvan Moskve 13. maja produžio pritvor za mjesec dana i da je sud odbio zahtjev za kućni pritvor.

Griner (31), mogla bi da se suoči s 10-godišnjom zatvorskom kaznom zbog mogućih optužbi za tragove kanabisa ili hašišovog ulja u vape uređaju koji su navodno otkriveni tokom sigurnosne provjere na aerodromu.

Poput brojnih igračica WNBA koje zarađuju igrajući u Rusiji izvan sezone, Griner igra za UMMC tim u Jekaterinburgu od 2014.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price opisao je njenu situaciju kao "izuzetno tešku" i rekao da Washington blisko prati slučaj.

Bijela kuća je saopštila da je ruski sistem neopravdano pritvorio košarkašicu i da na slučaj dodjeljuje specijalnog predsjedničkog izaslanika za pitanja talaca Rogera Carstensa. Strahuje se da bi jedna od najuspješnijih košarkašica u ženskoj košarci mogla postati moneta u sve ogorčenijim odnosima SAD i Rusije, što je činjenica koja je pridonijela tome da se njena porodica i drugi neuobičajeno ne izjašnjavaju o slučaju.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG