Dostupni linkovi

Britanski liječnici vjeruju u oporavak aktivistice Malale


Pakistan: Protest protiv pokušaja ubistva Malale Yousafzai, 16. oktobar 2012.
Pakistan: Protest protiv pokušaja ubistva Malale Yousafzai, 16. oktobar 2012.
BBC (prevela Ena Stevanović)

Liječnici britanske bolnice u koju je smještena četrnaestogodišnja Malala Yousafzai, povrijeđena u talibanskom oružanom napadu, kažu da se nadaju njenom oporavku.

Djevojčici iz Pakistana koja je u ponedjeljak stigla u Birmingam je prošle sedmice izvađen metak iz lobanje.

Talibani kažu da su je napali jer je „promovirala sekularizam“.

Direktor bolnice dr David Rosser kaže da njegove kolege koje su bile u Pakistanu vjeruju da ona ima „šanse za dobar oporavak“.

„Naravno da bi bilo neprimjereno u svakom smislu, i ne samo za nju, podvrgnuti je svim ovim zahvatima, ukoliko ne bi bilo šansi za pristojan oporavak,“ rekao je Rosser novinarima neposredno prije dolaska Malale u bolnicu Kraljice Elizabete u Birmingamu.

Doktori su već izvršili niz pregleda.

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai je doletjela iz Pakistana avionom kompanije United Arab Emirates, gotovo sedmicu dana nakon što je, skupa sa još dvije djevojčice, napadnuta na putu iz škole u Mingori u dolini Swat.

Malala je postala nadaleko poznata javnosti kao borac za pravo na obrazovanje djevojčica u Pakistanu. U svom dnevniku koji je pisala za BBC Urdu govori o životu u talibanskoj državi u kojoj je djevojčicama zabranjeno pohađanje škole.

Napadač koji je upao u školski kombi u kojem je bila i Malala je po imenu tražio baš nju.

Hirurzi u sjeverozapadnom gradu Peshawaru su izvadili metak koji ju je pogodio u glavu u dijelu bliskom kičmenoj moždini te je nakon toga prebačena na liječenje u vojnu bolnicu u Rawalpindi.

U vojnom priopćenju stoji da je liječničko vijeće preporučilo „premiještanje Malale u u britanski centar koji je u stanju pružiti kompletnu skrb djeci koja su zadobila teške tjelesne ozljede.“

Dr.Rosser je rekao da su specijalisti bolnice Kraljice Elizabete u Birmingamu „u dobroj poziciji da je liječe“, s obzirom da imaju deset godina iskustva u liječenju ranjenika britanske vojske, a njeno stanje jako podsjeća na „ranjenika iz bitke“.

Nakon što se Malala dovoljno oporavi, trebati će joj pomoć neurologa, kao i operacija kojom će se popraviti ili zamijeniti oštećene kosti u njenoj lobanji.

Talibani su zaprijetili da će je ponovo napasti. Njeno putovanje u Veliku Britaniju je bilo strogo kontrolirano, a dužnosnici u Birmingamu također kažu da su pitanje njene sigurnosti shvatili vrlo ozbiljno.
XS
SM
MD
LG