Dostupni linkovi

Pakistanska aktivistica stabilno nakon napada talibana


Malala Yousafzai
Malala Yousafzai
Ljekari su uklonili metak četrnaestogodišnjoj tinejdžerki, kojoj su talibani pucali u glavu u dolini Swat. Malala Jusufzai, aktivistica za prava djevojaka, u stabilnom je stanju nakon operacije, izjavili su hirurzi u Pakistanu.

Naoružani napadači napali su Malalu i dvije druge djevojke dok su, u utorak, išle iz škole. Militanti su objavili da je bila cilj zato „što je promovirala sekularizam“. Portparol islamističke militantne skupine, Ehsanulah Ehsan, izjavio je da Malala, „čak i ukoliko preživi, neće biti pošteđena".

Napad je izazvao osudu političara, aktivista i ukupne javnosti, a vlast će sada morati razraditi plan kako da zaštiti djevojku. Porodica Jusufzai nikada nije razmišljala o traženju zaštite za svoju kćerku, jer nisu vjerovali da bi militanti mogli ići tako daleko i pucati na nju.

Bilo joj je 11 godina kada su talibani, protjerali žensku djecu iz škole, naložili im da pokriju glavu, a zabranili su i glasno slušanje muzike u kolima.

Malala Jusufzai u centar javnog interesovanja ušla je 2009.godine kada je, za servis BBC-a na urdu jeziku, pod pseudonimom vodila dnevnik o životu pod talibanskim militantima koji su preuzeli kontrolu nad dolinom u kojoj ona živi.

Njezin identitet je otkriven nakon što su talibani protjerani iz Swat-a, i od tada joj militanti prijete. Osvojila je nacionalnu nagradu za hrabrost i bila je nominirana za međunarodnu dječju nagradu za mir.

Pakistanski političari na čelu s predsjednikom i premijerom osudili su pucnjavu, koju je američki State Department prozvao barbarskim i kukavičkim činom. Hiljade ljudi diljem svijeta su poslali tinejdžerki poruke podrške, posebno putem društvenih mreža.

Napad na djevojke osudila je većina pakistanskih glavnih političkih stranaka, TV zvijezde i borci za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG