Dostupni linkovi

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan u posjeti Potočarima


Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuart Peach (u sredini) odaje počast ubijenim žrtvama srebreničkog genocida, Potočari, 27.novembar 2023.
Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuart Peach (u sredini) odaje počast ubijenim žrtvama srebreničkog genocida, Potočari, 27.novembar 2023.

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuart Peach posjetio je Memorijalni centar Potočari 27. novembra.

"Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Memorijalni centar Srebrenica kroz programe i projekte i nastaviće sa tom podrškom, jer je ovaj rad jako važan. Potresen sam ovim iskustvom i svi moramo zajedno raditi na izgradnji bolje budućnosti", rekao je Peach nakon posjete.

Vlada Velike Britanije finansira projekat kojim se u okviru Memerijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice organizuju radionice, a obezbijedila je sredstva i za opremu koja je neophodna za očuvanje ličnih predmeta, prikupljanje dokumentacije i svih drugih neophodnih aktivnosti za rad i misiju Memorijalnog centra, navodi se u saopštenju Centra.

"Već skoro tri godine smo u formalnom partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom kroz projekat "Istina, dijalog, budućnost" u okviru kojeg smo razvili značajan dio sadržaja Memorijalnog centra. Smatram prioritetom to da najprije preživjeli, ali i drugi koji osjećaju Srebrenicu svojom historijom, budu ti koji će utvrditi način kako ćemo zabilježiti genocid u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj historiji", kazao je direktor Centra Emir Suljagić.

Snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici i okolini ovog mjesta na istoku BiH ubile su više od 8.000 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starijih osoba.

Memorijalni centar, koji je osnovan odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha, 2003. godine je otvorio Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tokom 20 godina postojanja, posjetili su ga brojni dužnosnici iz regije i svijeta.

Odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz Schilling 2007. godine donesen je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Ko je osuđen za genocid u Srebrenici?

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora. Zločini su pred Haškim sudom, ali i domaćim sudovima okarakterizirani kao genocid, i to kao jedini na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Zbog genocida, na doživotnu kaznu na istom sudu je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Osim njih, osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba VRS, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa VRS-a.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je 2004. donio prvu pravosnažnu presudu za genocid u Evropi, u slučaju generala VRS Radislava Krstića.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu 2021. godine je nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Za kršenje ovog zakona predviđene su zatvorske kazne od tri mjeseca do pet godina, ali do danas nije podignuta nijedna optužnica.

XS
SM
MD
LG