Dostupni linkovi

Britanija nudi Ukrajini garanciju za zajam do 500 miliona dolara


Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss

Velika Britanija spremna je pomoći Ukrajini da "prebrodi oluju ruske agresije" uz garanciju za zajam do 500 miliona dolara, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova 23. februara, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ministarstvo je navelo da Velika Britanija nudi garanciju za kredit Multilateralne razvojne banke, za projekte potpore ekonomskoj stabilnosti i reformama, uključujući borbu protiv korupcije.

Zapadne zemlje godinama pozivaju Kijev da suzbije korupciju i provede reforme, među kojima su one koje se odnose na poboljšanje vladavine prava.

"Koristimo britansku ekonomsku stručnost i snagu da podržimo narod Ukrajine. Ova jamstva mogu pomoći ubrizgavanju kapitala i ekonomiji Ukrajine da prebrodi oluju ruske agresije", kazala je Truss.

Truss je, također, navela da je ruska invazija na Ukrajinu "vrlo vjerojatna".

"Velika Britanija nije vidjela "potpune" dokaze da je Rusija poslala trupe u istočnu Ukrajinu. Čuli smo od samog Putina da šalje vojsku. Ono što očekujemo, a što su potvrdili i Amerikanci i Ujedinjeno Kraljevstvo, je invazija punog razmjera, uključujući potencijalno Kijev", izjavila je Truss za Sky News.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da njegova zemlja šalje i dodatnu vojnu pomoć Ukrajini. Kako je kazao, u paketu će biti oružje za odbranu, te ostale vojne potrepštine.

Najava britanske pomoći Ukrajini dolaze nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin, 21. februara, priznao nezavisnosti separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini.

To je izazvalo nezadovoljstvo dijela međunarodne zajednice koja je odlučila da uvede sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG