Dostupni linkovi

Zapad bi mogao da smanji pristup američkim dolarima za ruske kompanije, kaže britanski premijer


Boris Džonson na konferenciji za medije u Kijevu (1. februar 2022)

Sjedinjene Države i Velika Britanija će nastojati da prekinu pristup ruskim kompanijama američkim dolarima i britanskim funtama ako Kremlj naredi invaziju na Ukrajinu, izjavio je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) za Bi-Bi-Si.

„Plan koji vidimo je za nešto što bi zaista mogao da bude najveći rat u Evropi od 1945. samo u smislu obima“, rekao je Džonson, a prenosi Rojters.

Džonson je rekao da bi sankcije Rusiji u slučaju invazije išle mnogo dalje nego što se ranije sugerisalo u javnosti.

On je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države zaustaviti ruske kompanije da "trguju funtama i dolarima", što je potez za koji je rekao da bi ih "veoma, veoma teško pogodio", preneo je Bi-Bi-Si.

Britanija, koja je centar globalne trgovine devizama, zapretila je da će blokirati ruske kompanije da prikupljaju kapital u Londonu i da će razotkriti imovinu i vlasništvo kompanija ako Rusija napadne Ukrajinu.

Rusija poriče da planira da anektira još jedan deo Ukrajine, a predsednik Vladimir Putin kaže da Zapad seje histeriju u grubom pokušaju da namami Rusiju u rat, te da ignoriše zabrinutost Kremlja o proširenju NATO posle Hladnog rata.

Rusija je rasporedila više od 150.000 vojnika na ukrajinskoj granici, a Sjedinjene Države, Britanija, Evropska unija i NATO strahuju da Putin planira invaziju u pokušaju da povrati deo teritorije i uticaja koje je Moskva izgubila kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine.

Zapadne obaveštajne službe veruju da bi Putin mogao da naredi nekonvencionalni napad na Ukrajinu koji bi mogao da zahteva od Zapada da brzo donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji, rekao je u petak visoki zapadni zvaničnik.

S obzirom na poziciju Rusije kao jednog od najvećih svetskih izvoznika nafte, gasa i metala – koji se uglavnom cene i obračunavaju u američkim dolarima – blokiranje pristupa ruskim kompanijama dolarskim tržištima moglo bi imati neugodan uticaj.

Putin je više puta pozivao na smanjenje oslanjanja na trgovinu američkim dolarima.

Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft je u potpunosti prebacila valutu svojih ugovora sa američkih dolara na evre kako bi zaštitila svoje transakcije od američkih sankcija, rekao je izvršni direktor Igor Sečin 2019. godine.

Džonson je rekao da će vlada ciljati ruske banke i ruske kompanije. Britanija nije navela ko bi mogao potpasti pod sankcije, ali je obećala da ruski oligarsi neće imati gde da se sakriju.

Stotine milijardi dolara slile su se u London i prekomorske teritorije Velike Britanije iz Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a London je postao zapadni grad koji su izabrali veliki bogataši Rusije i drugih bivših sovjetskih republika.

XS
SM
MD
LG