Dostupni linkovi

Rumunski sud odobrio zahtev za izručenje influnsera Endrua Tejta


Endru Tejt (desno) i njegov brat Tristan napuštaju sud u Bukureštu, Rumunija, 29. februara 2024.
Endru Tejt (desno) i njegov brat Tristan napuštaju sud u Bukureštu, Rumunija, 29. februara 2024.

Rumunski sud odobrio je zahtev Velike Britanije za izručenje influensera Endrua Tejta (Andrew Tate), ali je to odložio dok se rumunski sudski postupak ne završi, navodi se u saopštenju od 12. marta.

Sud je takođe odlučio da Endru i njegov brat Tristan odmah budu pušteni iz policijskog pritvora.

Oni su zadržani u pritvoru 24 sata do donošenja odluke o britanskom nalogu za hapšenje.

Braća Tejt su privedeni zbog optužbi za seksualni napad iz 2012-2015, što "kategorički" poriču, saopštio je njegov PR tim.

Nalog je izdao Vestminsterski magistratski sud.

Četiri žene su prijavile Endrua Tejta vlastima Ujedinjenog Kraljevstva zbog navodnog seksualnog nasilja i fizičkog zlostavljanja, ali je Tužilaštvo Kraljevine odlučilo da ga ne goni.

Navodne žrtve su se zatim okrenule crowdfundingu da pokriju svoje pravne troškove dok vode građanski postupak protiv njega.

"Predali smo dokaze o užasnim aktima nasilja koje smo pretrpeli i čekali akciju. Ali četiri godine kasnije rečeno nam je da ga britanske vlasti neće krivično goniti", navode na stranici svoje kampanje.

McCue Juri & Partners, pravna firma koja zastupa četiri Britanke koje optužuju Endrua Tejta za silovanje i fizičke i seksualne napade, navela je u saopštenju 12. marta da je pozvala britansku policiju da "odmah traži nalog" za Tejtov pritvor i izručenje nakon što su dobio informaciju prošle nedelje da možda planira da pobegne iz Rumunije.

Za sada nije poznato za šta je Tristan Tejt optužen u Velikoj Britaniji.

Endru Tejt je optužen u odvojenom slučaju u Rumuniji za silovanje, trgovinu ljudima i osnivanje kriminalne grupe radi seksualnog eksploatisanja žena.

On je u vezi sa slučajem u Rumuniji uhapšen blizu Bukurešta u decembru 2022. godine, zajedno sa bratom Tristanom i dvjema Rumunkama.

Rumunski tužioci podigli su optužnice protiv njih četvoro u junu. Svi optuženi negirali su optužbe.

Nakon hapšenja u Rumuniji, braća Tejt su držana tri meseca u policijskom pritvoru pre nego što su prebačeni u kućni pritvor. Kasnije su bili ograničeni na područja opštine Bukurešt i obližnjeg okruga Ilfov. Trenutno ne mogu da napuste Rumuniju.

Pravni slučaj u Rumuniji je još uvek u premilinarnoj fazi, što je proces u kome optuženi mogu da ospore dokaze tužilaca. Nije određen datum suđenja.

Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG