Dostupni linkovi

Britanija nametnula dodatne sankcije ruskim kompanijama


Britanski premijer Boris Johnson i ministarka odbrane Liz Truss dolaze u Brisel pred vanredni NATO sastanak, 24. mart 2022.

Britanska vlada je uvela sankcije za dodatnih 65 pojedinaca i kompanija kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Među njima je ruski proizvođač oružja Kronstadt kao i proizvođač naoružane bespilotne letjelice Orion i drugih bespilotnih letjelica (UAV), rečeno je iz britanskog Ministarstva odbrane kasno u petak, 25. marta.

"Ovi sistemi široko su raspoređeni u ruskoj invaziji na Ukrajinu", stoji u saopštenju koje se temelji na informacijama britanskih obavještajnih službi.

"Robusna ukrajinska protivvazdušna odbrana gotovo je sigurno ograničila letove s posadom izvan njihovih linija fronta, stoga je Rusija vrlo vjerovatno bila prisiljena umjesto toga da koristiti više bespilotnih letjelica", dodaje se.

Sankcije imaju za cilj da oštete ruski odbrambeni industrijski kompleks i ograniče njegovu sposobnost zamjene izgubljenih bespilotnih letjelica.

Britanska ministarka vanjskih poslova Liza Truss predstavila je neke od novih sankcija protiv Rusije za oligarhe i institucije, poput banaka, u četvrtak 24. marta.

Javno iznošenje obavještajnih podataka o stanju u Ukrajini

Od početka invazije 24. marta, Velika Britanija je počela sa davanjem informacija svojih obavještajnih službi što nije uobičajena praksa. Trenutno objavljuje svakodnevne procjene napretka rata.

Administracija Sjedinjenih Država usvojila je sličnu politiku o objavljivanju obavještajnih podataka.

U najnovijem izvještavanju, Ministarstvo odbrane u Londonu objavilo je u subotu 26. marta na Twitteru da je Rusija nastavila sa opsadom brojnih ukrajinskih gradova, uključujući Harkiv, Černihiv i Mariupolj.

"Ruske snage nisu spremne da se uključe u velike gradske pješadijske operacije, radije se oslanjaju na neselektivno korištenje vazdušnog i artiljerijskog bombardovanja u pokušaju da demorališu odbrambenih snaga", saopštilo je ministarstvo.

"Vjerovatno će Rusija nastaviti da koristiti svoju tešku artiljeiju na urbana područja jer želi da ograniči već značajne gubitke koje je zadobila, i po cijenu daljih civilnih žrtava", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG