Dostupni linkovi

Britanski premijer poziva na akciju protiv ruskih zlatnih rezervi


Boris Džonson
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je 24. marta svet da spreči Rusiju da koristi svoje zlatne rezerve, javlja AFP.

On je u izjavi radiju LBC, uoči samita NATO o invaziji Moskve na Ukrajinu, rekao da svet mora više da uradi na ekonomskom planu kako bi zaustavio invaziju koju je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin.

„Možemo li učiniti više da ga sprečimo da koristi svoje zlatne rezerve, na primer, pored svojih novčanih rezervi? Šta možemo učiniti više da sankcionišemo SVIFT?“ rekao je on, misleći na međunarodni sistem bankovnih transfera.

Džonson je rekao da, pored povećanja vojne podrške Ukrajini, „moramo da idemo dalje“ ekonomski.

„Moja poruka danas u NATO biće da postoje načini na koje svet može da nastavi da pojačava pritisak na Putina“, rekao je on.

„Što više to radimo sada, to je veći pritisak koji sada vršimo, posebno na stvari kao što je zlato... Verujem da više možemo skratiti rat, skratiti pokolj u Ukrajini“, rekao je on.

Zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji, a strane kompanije takođe obustavljaju poslovanje ili se potpuno povlače iz Rusije.

Prema nekim procenama, ruska privreda bi u 2022. godini mogla da ima pad od čak 15 odsto, pošto strane kompanije suspenduju poslovanje, izvoznici prekidaju trgovinu, a rublja naglo pada.

XS
SM
MD
LG