Dostupni linkovi

Ukrajinska vojska: Na istoku zemlje poginula dva vojnika


Ukrajinska vojska na istoku zemlje, u regiji Donjecka, 15. februar 2022.

Dva ukrajinska vojnika poginula su u subotu, 19. februara, u novom izbijanju nasilja na liniji fronta sa proruskim pobunjenicima na istoku zemlje, saopštila je ukrajinska vojska.

To su prvi smrtni slučajevi među ukrajinskim vojnicima za više od mesec dana, javlja agencija Frans pres (AFP). Četiri vojnika su povređena i hospitalizovana, navodi se u saopštenju vojske koja optužujući separatiste da su počinili 70 kršenja primirja.

Vojska je u subotu ujutro prijavila pogibiju jednog vojnika u granatiranju na istoku Ukrajine.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je u subotu, 19. februara, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije da se njegova zemlja "sprema za sve moguće scenarije".

"Spremamo se za sve moguće scenarije", izjavio je Kuleba novinarima komentarišući poslednje informacije predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) o mogućnosti skore ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska vojska saopštila je u subotu, 19. februara, da je bilo 66 razmena vatre do sedam ujutro, što je izuzetno mnogo, dok su separatisti u Donjecku ocenili situaciju "kritičnom".

Ukrajinske oružane snage i proruski separatisti se uzajamno optužuju za teška kršenja primirja na istoku Ukrajine.

Vlasti u separatističkim oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine proglasile su u subotu opštu mobilizaciju, a dan ranije masovnu evakuaciju žena, dece i starijih u susednu Rusiju.

Ubrzo posle početka evakuacije odjeknulo je više eksplozija u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

Posmatrači OEBS-a javili su da su konstatovali "spektakularno povećanje" kršenja primirja u toj oblasti, i da ih je bilo ukupno 870 u petak.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG