Dostupni linkovi

Britanija investira u vakcine protiv novih varijanti korona virusa


Vakcinisanje osoba treće životne dobi protiv COVID-a 19, London, Velika Britanija
Vakcinisanje osoba treće životne dobi protiv COVID-a 19, London, Velika Britanija

Vlada Velike Britanije obećala je dodatni novac za vakcine protiv novih varijanti korona virusa.

Zbog zabrinutosti da li će sadašnje vakcine biti efikasne protiv novih, mutiranih varijanti korona virusa, izdvajaju novac kako bi naučnici mogli na vrijeme ispitati nove varijante vakcina.

Kako javlja BBC, Vlada je izdvojila dodatnih 29,3 miliona funti, pored 19,7 miliona ranije osiguranih, koji će pojačati kapacitete za testiranje u istraživačkoj laboratoriji Porton Dovn.

Takođe će finansirati proizvodnju vakcina.

To znači da naučnici mogu ubrzati tempo i obim svog rada, saopšteno je iz Vlade.

Novac će omogućiti naučnicima da testiraju 3.000 uzoraka krvi nedjeljno, kako bi izmjerili nivo zaštitnih antitijela protiv COVID-a 19 generisanih različitim vakcinama.

Postojeće vakcine učinkovite su protiv virusa poput onih identifikovanih u Kentu i Južnoj Africi, ali stručnjaci kažu da je neophodno ići korak ispred virusa koji stalno mutira.

Postoji zabrinutost zbog budućih verzija virusa, koje mogu narušiti imunitet obezbijeđen dosadašnjim vakcinama.

U međuvremenu, britanski ministar zdravstva Matthew Hancock kaže da još nije odlučeno da li će određene grupe dobiti još jednu dozu vakcine.

Vlada već pravi planove za dodatni program vakcine protiv COVID-a 19 na jesen, kako bi zaštitila najugroženije uoči zime.

Kada sa vakcinacijom starijih?

Britanski političar Nadhim Zahawi, zagovornik uvođenja vakcine protiv COVID-a 19 od 2020. godine, odgovarajući na upite Timesa da li će osobe starije od 50 godina dobiti treću dozu vakcine prije zime, rekao je da to još nije odlučeno, ali timovi ljekara će biti spremni za davanje treće doze vakcine od septembra.

Vrijeme treće vakcine zavisit će od procjene ljekara koliko zaštita od vakcina traje za najugroženije grupe, rekao je Zahawi za BBC.

"Mogao bi biti septembar, do kraja godine ili početkom sljedeće godine".

Prošle nedjelje naručeno je dodatnih 60 miliona doza vakcine Pfizer-BioNTech, za koju je rekao da će se koristiti zajedno sa drugim vakcinama.

Podrška nauci

Ministar zdravstva Hancock rekao je da Vlada Velike Britanije pruža podršku naučnicima prirodnih nauka.

"Ova najava još je jedan važan način na koji ćemo unaprijediti zaštitu građana ove zemlje tokom narednih mjeseci i godina."

Izvršna direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost dr Jenni Harries podržava proizvodnju novih vakcina.

"Ova nova investicija pomoći će nam da budemo korak ispred virusa udvostručavanjem kapaciteta za testiranje efikasnosti vakcine u odnosu na nove verzije virusa. Iako očekujemo da postojeće vakcine nude zaštitu od novih varijanti, posebno sprečavajući teške simptome i smrt, važno je da nastavimo pratiti kako se virus dalje razvija", riječi su Harries.

Vlada je već najavila ugovor sa biofarmaceutskom kompanijom CureVac za razvoj vakcina protiv budućih varijanti virusa, sa 50 miliona doza koje su unaprijed naručene.

Novi sojevi - novi rizik

Profesor Neil Ferguson, stručnjak za širenje zaraznih bolesti, koji radi u vladinoj Savjetodavnoj grupi (Nervtag), rekao je da nove verzije virusa predstavljaju najveći rizik za učinkovitu borbu Velike Britanije protiv pandemije.

"U najgorem slučaju, ako se pojavi nova varijanta virusa koja će biti imuna na dosadašnje vakcine, recimo krajem ljeta ili početkom jeseni, možda će biti potrebno da se neke od ovih mjera protiv širenja zaraze povuku, bar privremeno, dok ne budemo mogli da ojačamo imunitet ljudi", rekao je Ferguson za BBC.

Profesor Ferguson poručio je da bi nove varijante virusa trebalo pratiti "pažljivo", ali i da ne treba zaboraviti da je Velika Britanija iz "strašne situacije" u januaru prešla u "izuzetno povoljnu situaciju sada".

Ublažavanje epidemioloških mjera

Očekuje se da će ograničavajuće mjere protiv širenja COVID-a 19 biti dodatno ublažene 17. maja u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, uz odobrenje vlade.

U Sjevernoj Irskoj planirano je da dodatna ograničenja budu ukinuta 24. maja.

Dok veći dio Evrope ulazi u nove blokade kako bi se riješio sve veći broj slučajeva zaraze, britanski premijer Boris Johnson je iznio plan za postepeno ublažavanja ograničenja, što je ogroman poticaj za jednu od najgore pogođenih zemalja tokom pandemije.

Velika Britanija teško je pogođena u pandemiji s gotovo 127.000 žrtava COVID-19, te je imala peti najveći broj mrtvih u svijetu, iza Sjedinjenih Država, Brazila, Rusije i Indije.

Do sada je vakcinisano više od polovine odraslog stanovništva vakcinama AstraZeneca i Pfizer, a otvaranje škola u martu nije dovelo do porasta zaraza uprkos pojačanom testiranju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG