Dostupni linkovi

Besplatna testiranja za Britance pred postepeno otvaranje ekonomije


Britanska medicinska radnica na Univerzitetskoj bolnici u Southamptonu ispred rada uličnog umjetnika Banksyja
Britanska medicinska radnica na Univerzitetskoj bolnici u Southamptonu ispred rada uličnog umjetnika Banksyja

Britancima će biti dostupno besplatno testiranje na korona virus dva puta sedmično, najavila je britanska vlada 5. aprila, prenosi agencija Reuters.

Besplatno testiranje brzim testovima dosad je bilo dostupno samo najranjivijim skupinama u pandemiji.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je testiranje neophodno kako se ne bi ugrozio dosadašnji uspjeh britanske kampanje vakcinacije i postepeno popuštanje restriktivnih mjera.

"Budući da napredujemo u našem programu vakcinacije i uz naš plan opreznog popuštanja mjera koje je u toku, redovno brzo testiranje još je važnije kako bismo bili sigurni da se ti napori neće nazadovati", saopštio je Johnson.

"Zato sada nudimo besplatne brze testove za sve u Engleskoj", najavio je britanski premijer i poručio građanima da će to pomoći "kako bismo opet mogli viđati voljene osobe i raditi stvari u kojima uživamo."

Firme s više od 10 zaposlenih moći će da traže brze testove za svoje radnike, a redovno testiranje nastaviće se i u školama. Pojedinci će se moći testirati u lokalnim centrima za testiranje ili naručiti test na kućnu adresu.

Johnson, koji bi kasnije u ponedjeljak (5. april) trebao da potvrdi planove za ponovno pokretanje međunarodnih putovanja i otvaranje dijelova ekonomije, rekao je da će novi program masovnih ispitivanja prekinuti lanac prijenosa i uočiti slučajeve bez simptoma.

Dok veći dio Evrope ulazi u nove blokade kako bi se riješio sve veći broj slučajeva zaraze, Johnson je iznio plan za postepeno ublažavanja ograničenja u narednim mjesecima, što je ogroman poticaj za jednu od najgore pogođenih zemalja tokom pandemije.

Britanija je dosad vakcinisala više od polovine odraslog stanivništva vakcinama AstraZeneca i Pfizer, a otvaranje škola u martu nije dovelo do porasta zaraza uprkos pojačanom testiranju.

Velika Britanija teško je pogođeno u pandemiji s gotovo 127.000 žrtava COVID-19 ima peti najveći broj mrtvih u svijetu, iza Sjedinjenih Država, Brazila, Rusije i Indije.

XS
SM
MD
LG