Dostupni linkovi

Britanija uputila patrolne brodove ka ostrvu u Lamanšu


Francuska ministarka Annick Girardin na sastanku sa predstavnicima ribarske industrije u luci Granville, 7. januar
Francuska ministarka Annick Girardin na sastanku sa predstavnicima ribarske industrije u luci Granville, 7. januar

Velika Britanija uputila je 5. maja dva mornarička patrolna broda kod ostrva Džerzi u Lamanšu, nakon što je Francuska najavila mogućnost prekida isporuke električne energije ostrvu ako njenim ribarima ne bude odobren pun pristup britanskim vodama.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) obećao je "nepokolebljivu podršku" ostrvu nakon što je razgovarao sa zvaničnicima Džerzija o mogućnosti francuske blokade.

Džonson je naglasio hitnu potrebu za deeskalacijom tenzija, rekao je njegov portparol, dodajući da kao meru predostrožnosti Britanija šalje dva patrolna broda da nadgledaju situaciju.

Ostrvo Džersi formalno nije deo Velike Britanije, već se vodi kao autonomni posed krune, što znači da je Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorno za tu teritoriju.

Spor je nastao kada je lokalna vlast Džersija, na osnovu trgovinskog sporazuma Velike Britanije i Evropske unije, od francuskih ribara zatražila dokaze da su više godina unazad lovili u ostrvskim vodama.

Vlada Francuske, međutim, tvrdi da ribarenje u Lamanšu nije deo sporazuma sa Evropskom unijom i zahteve Džersija naziva ništavnim.

Francuska ministarka mora Anik Žirarden (Annick Girardin) je poručila vlastima na Džersiju da ne zaborave da električnu energiju dobijaju iz Francuske i da bi dovod struje mogao da im bude obustavljen.

"Novo pravilo o ribarenju u Lamanšu je neprihvatljivo i Fracuska je spremna da primeni mere odmazde. Žao mi je što je došlo dotle, ali ako budemo morali, to ćemo uraditi", rekla je Žirarden u francuskom parlamentu.

Ministar za spoljne odnose Džerzija Jan Gorst rekao je da ovo ostrvo izdaje dozvole u skladu sa odredbama sporazuma o odnosima nakon Bregzita, a da oni predviđaju da svaka nova dozvola zavisi od vremena koje je brod proveo u tim vodama pre Bregzita.

Agencija AFP je objavila da će 6. maja ujutro oko 100 ribarskih brodova krenuti prema Džersiju u znak protesta zbog odluke ostrvskih vlasti.

Sa 108.000 stanovnika, Džerzi uvozi 95 odsto električne energije iz Francuske, a dizel generatori i gasne turbine pružaju rezervu.

Ovo ostrvo nalazi se 23 kilometara od severne francuske obale i 140 kilometara južno od britanske.


XS
SM
MD
LG