Dostupni linkovi

Evropski parlament potvrdio trgovinski sporazum o Brexitu


Članovi Evropskog parlamenta David Mcallister, Andreas Schieder, Christophe Hansen i Bernd Lange na konferenciji za novinare nakon rasprave o trgovinskom sporazumu između EU i Velike Britanije, Brisel, 27. aprila 2021.
Članovi Evropskog parlamenta David Mcallister, Andreas Schieder, Christophe Hansen i Bernd Lange na konferenciji za novinare nakon rasprave o trgovinskom sporazumu između EU i Velike Britanije, Brisel, 27. aprila 2021.

Evropski parlament potvrdio je trgovinski sporazum između Evropske unije i Velike Britanije nakon Brexita, objavio je u srijedu 28 aprila predsjednik parlamenta David Sassoli.

Sporazum je potvrđen velikom većinom glasova, čime je otklonjena zadnja zapreka prema punoj ratifikaciji sporazuma.

Evrozastupnici su podržali sporazum o trgovini i saradnji sa 660 glasova za, pet protiv i 32 suzdržana, objavio je parlament u srijedu.

Glasanje je održano u utorak 27 aprila, ali zbog restrikcija uvedenih zbog korona virusa nije bilo moguće odmah znati rezultate.

Tim glasanjem završava se četiri godine pregovora i debata o odlasku Britanije nakon 47 godina članstva u Uniji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je zeleno svjetlo Evropskog parlamenta, poručivši u tvitu da je njegova provedba presudna.

Velika Britanija je izašla iz članstva EU 30. januara prošle godine, ali potpuna odvojenost od bloka počela je nakon okončanja prelaznog perioda 31. decembra.

London od tada više nije u obavezi da poštuje evropske zakone i regulative.

Zvanični naziv dogovora je Sporazum o trgovini i saradnji /TCA/ i predviđa nulte carine i nulte kvote na robu kojom se trguje između evropskog bloka i Britanije.

Boris Johnson pozdravio usvajanje trgovinskog sporazuma u EP

Britanski premijer Boris Johnson pozdravio je kao "posljednju etapu na dugom putu" glasanje Evropskog parlamenta o trgovinskom sporazumu između EU i Velike Britanije nakon Bregzita.

Sporazum koji je postignut krajem decembra i koji se već privremeno primjenjuje od početka godine, "donosi stabilnost našem novom odnosu sa EU kao vitalnim trgovinskim partnerima i bliskim saveznicima", saopštio je britanski premijer.

Sporazum je već ratifikovala Velika Britanija i uslovno je stupio na snagu do prihvatanja u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament je pored glasanja o sporazumu usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj poslanici ocjenjuju Brexit "istorijskom greškom".

XS
SM
MD
LG