Dostupni linkovi

SAD podržava sporazum iz Brisela uz poziv na preuzimanje odgovornosti


Sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Evropske unije, Brisel, 12. juni 2022. I

Sjedinjene Američke Države (SAD) skupa sa evropskim partnerima podupiru težnje svih bosanskohercegovačkih građana da uživaju veću sigurnost i prosperitet kroz proces evroatlanskih integracija, rekla 13. juna Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini (BiH), komentarišući sporazum usvojen u Briselu.

Sporazum o načelima za osiguravanje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu, postignut je uveče, 12. juna na sastanku predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednika političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH, saopćilo je Evropsko vijeće.

Usvojeni sporazum je dobio potporu većine lidera političkih stranaka koji su sudjelovali na sastanku. Time pokazuju predanost očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne evropske države, rečeno je u saopćenju.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ovaj sporazum otvara vrata kandidatskog statusa za članstvo BiH u Evropskoj uniji(EU).

Briseski sporazum je komentarisao i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), navodeći da predstavlja "iskorak na evropskom putu BiH" te da se nada da će označiti "kraj nerazumnih blokada, koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i jedan od potpisnika Sporazuma, rekao je da su sastanku u Briselu prisustvovale i osobe koje građanima BiH blokiraju evropski put i da EU treba tražiti političke saveznike u progresivnim snagama a ne onima zbog kojih BiH posljednjih godina nije ostvarila nikakav napredak ka EU.

SAD prati politički Sporazum o načelima za osiguravanje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu, navela je Ambasada SAD-a u BiH na Twitteru.

BiH lideri nažalost imaju loše rezultate u iskorištavanju prilika da povedu ovu zemlju naprijed kroz provođenje reformi. Oni koji ne uspijevaju ostvariti svoja reformska obećanja već nastavljaju spriječavati BiH da ostvari svoj puni potencijal moraju snositi odgovornost, zaključila je Ambasada SAD-a.

XS
SM
MD
LG