Dostupni linkovi

Sporazum iz Brisela otvara vrata BiH za kandidatski status, poručio Dodik


Sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Evroske unije, Brisel, 12. juni 2022. Izvor: SRNA
Sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Evroske unije, Brisel, 12. juni 2022. Izvor: SRNA

Sporazum, koji je 12. juna u Briselu prihvatilo dvanaest predstavnika vodećih političkih partija u Bosni i Hercegovini (BiH), otvara vrata kandidatskog statusa za članstvo BiH u Evropskoj uniji (EU), rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije 13. juna.

Sporazum o načelima za osiguravanje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu je postignut u nedjelju navečer u Briselu, na sastanku predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednika političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH.

Dokument je dobio potporu većine lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH, koji su sudjelovali na sastanku, saopćilo je Evropsko vijeće, i dodalo da politički predstavnici u BiH time pokazuju predanost očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne evropske države.

Komentarišući sporazum, Dodik je rekao da će kandidatski status staviti BiH "u novu orbitu i dati pristup evropskim fondovima", te se zahvalio organizatorima sastanka, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na podršci u usaglašavanju i prihvatanju Sporazuma.

Uz Dodika je na konferenciji za medije bio prisutan i Petar Đokić, Ministar energetike i rudarstva RS, koji je također prisustvovao sastanku u Briselu.

Đokić je rekao da je na sastanku pomenuto da EU planira 24. i 25. juna razmatrati dodjelu kandidatskog statusa Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, te da bi BiH opet ostala po strani kao marginalna država, što "građani ne zaslužuju jer smo u odnosu na ove tri države daleko iznad njih. I šteta bi bilo da se to ne valorizuje statusom kandidata za BiH".

Dodik je nakon sastanka rekao da je na njegov zahjtev iz teksta sporzuma

Sporan dio sporazuma o Ukrajini

Sporazumom je istaknuto da politički lideri prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH, imajući na umu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o agresiji na Ukrajinu, koja je usvojena 2. marta.

No, naznačeno je da predstavnici bh. entiteta Republika Srpska pozivaju na raspravu i donošenje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini.

Dodik je nakon sastanka rekao da političari iz RS-a nisu prihvatili preambulu dokumenta predočenog na početku sastanka u Briselu.

"To je bilo jedno od težih pitanja i nas trojica (Petar Đokić i Nenad Stevandić) smo se usaglasili da to nećemo da prihvatimo. Referirali smo se tako da Republika Srpska traži da se održi rasprava i donese odluka o stavu BiH o ukrajinskoj krizi i nikakve obaveze nisu preuzete", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Izetbegović: Sporazum je iskorak ka evropskom putu

Briseski sporazum je komentarisao i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA). On je u saopštenju 13. juna naveo da potpisani sporazum "osigurava bolju funkcionalnost domaćih institucija te usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije".

Izetbegović je rekao da sporazum predstavlja "iskorak na evropskom putu BiH" te da se nada da će označiti "kraj nerazumnih blokada, koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili Sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa".

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i jedan od potpisnika Sporazuma, kazao je da je ova stranka nebrojeno puta potvrdila da je spremna primijeniti EU principe upravljanja i u BiH.

"Dakle, priča zbog koje smo se jučer sastali u Briselu, je ustvari naša priča i mi nismo niti ćemo ikad biti njeni opstruktori", rekao je Forto.

Istakao je da su sastanku u Briselu prisustvovale i osobe koje građanima BiH blokiraju evropski put.

"Nismo sigurni da li velike EU institucije vide razliku između različitih političkih opcija u BiH, ali ono što znam je da građani BiH vide", rekao je Forto, i dodao da EU treba tražiti političke saveznike u progresivnim snagama a ne onima zbog kojih BiH posljednjih godina nije ostvarila nikakav napredak ka EU.

"Nikakav progres nije napravljen u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osim tamo gdje koalicija s državnog nivoa nije na vlasti. Ništa od 14 prioriteta neophodnih za kandidatski status BiH u EU nije ispunjeno", rekao je Forto.

XS
SM
MD
LG