Dostupni linkovi

Briselski prtljag Tomislava Nikolića


Tomislav Nikolić i Štefan File u Beogradu, 11. jun 2012.
Tomislav Nikolić i Štefan File u Beogradu, 11. jun 2012.
Koliki upliv može biti novog predsednika Srbije u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine? Ovo pitanje se postavlja s obzirom da je Brisel i i prilikom inauguracije novog predsednika Tomislava Nikolića poručio preko komesara za proširenje Štefana Filea da će od normalizacije odnosa sa Kosovom zavisiti dalji evropski put Srbije. Šta Brisel očekuje od novog predsednika znaće se više nakon njegove prve posete sedištu EU 14. juna.

Predsednikovanje Tomislava Nikolića počelo je prijemom grupe Srba sa severa Kosova i obećanjem da će im dati na uvid sva dokumenta dogovorena u Briselu, zatim obećanjem da će u sedištu EU raščistiti da li se očekuje od Srbije da prizna Kosovo, kako bi dobila zeleno svetlo za EU.

Brisel nije čekao da novi predsednik dođe, već je odmah odgovorio da se zna da formalno priznanje nije uslov. Isto tako, dosadašnji pregovarači tvrde da ne postoje tajni dogovori i da svi sve znaju.

Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose kaže da je EU veoma konzistentna u svojim porukama koje šalje Srbiji u poslednjih šest meseci.

“Ja mislim da EU insistira da to što je Srbija dogovorila, odnosno na šta je pristala, bude sprovedeno. Sa druge strane, moguće je da evropski partneri progledaju na neki način kroz prste Srbiji i zaključe da bi bilo politički oportuno da se što pre počnu pregovori sa Srbijom, imajući u vidu sveukupnu političku situaciju, kako u Srbiji, tako i na Balkanu”, ocenjuje Brkić.

Jedni izbori na Kosovu - mera za uspeh u Briselu

Predsednik Srbije je najavio da će podići pregovore sa Prištinom na politički nivo i da će uključiti u pregovarački tim kosovske Srbe. Koliko će normalizacija odnosa sa Prištinom i nastavak dijaloga zavisiti od adrese na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika ili Nemanjine gde će stolovati nova Vlada?

Ilustracija
Ilustracija
U nadležnosti Vlade je nastavak tehničkog dijaloga, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke donose kaže da Vlada mora da nastavi tehnički dijalog tamo gde je on stao. Šta znači predsednikova najava o podizanju dijaloga na politički nivo?

“Politički nivo znači, prvo, u samoj zemlji jedan aktivniji odnos u obaveštavanju javnosti i stvaranju političkog konsenzusa za primenu obaveza nastalih iz dijaloga. Drugo, može da znači otpočinjanje razgovora o severu Kosova”, kaže Janjić.

Sever Kosova je, dakle, vruć krompir koji je, kako najavljuje, novi predsednik spreman da uzme u svoje ruke. Ako misli da to rešava kao statusno pitanje, onda će se, barem kako su stvari do sada stajale, sudariti sa Briselom koji smatra da su satusna pitanja okončana proglašavanjem nezavisnosti Kosova.

“To jeste statusno pitanje”, kaže Janjić i dodaje da je siguran da će Nikolić tražiti da se o tom pitanju razgovara u nekom drugom, političkom okviru a ne u tehničkim razgovorima. Pritom, kaže Janjić, “u Briselu će mu, barem ja tako mislim, biti jasno saopštena namera ili želja EU da se problem severa Kosova reši do proleća. Da otpočne dijalog da bi se omogućilo ukidanje dva suvereniteta ili dve legislative na istoj teritoriji. Da budem dirketan. Mera za uspeh u Briselu će biti da 2013. budu samo jedni izbori održani na Kosovu, uključujući i sever, a to su izbori koje organizuju kosovske vlasti.”

Mnogo toga će zavisiti od nove Vlade, ko će je sastaviti i voditi, pa i koliko će novi predsednik biti u mogućnosti da utiče na proces normalizacije odnosa sa Prištinom. U svakom slučaju, pred novim predsednikom i novom Vladom je veliki izazov koji bi se mogao sažeti u formuli prihvatanja kosovske realnosti, bez formalnog priznanja nezavisnosti. To je formula koja može omogućiti dalju normalizaciju odnosa sa Prištinom, odnosno, dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Da li će se sa tom porukom u prtljagu vratiti iz Brisela Tomislav Nikolić?
XS
SM
MD
LG