Dostupni linkovi

Brisel radi na nastavku dijaloga


Pregovarački timovi iz Prištine i Beograda na jednoj od rundi dijaloga u Briselu
Pregovarački timovi iz Prištine i Beograda na jednoj od rundi dijaloga u Briselu
Iz Brisela najavljuju da se radi na tome da se dijalog Prištine i Beograd, koji je prekinut prošlog meseca zbog krize na severu Kosova, što pre nastavi. U Prištini izražavaju spremnost za nastavak dijaloga ali bez uključivanja političkih pitanja čemu teži Beograd.

Kosovski analitičari međutim smatraju da je apsurdno nastaviti dijalog o tehničkim pitanjima dok kriza na severu zemlje jos uvek traje.

Maja Kocijančić, porparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, u izjavi za RSE navodi da su Robertu Kuperu, posredniku EU u dijalogu, i Priština i Beograd izrazile spremnost za nastavak dijaloga. Ona međutim nije mogla da potvrdi tačan datum održavanja naredne runde.

„Mi se nadamo da će do sledeće runde dijaloga doći što pre moguće. U ovom trenutku ne mogu vam potvrditi još nikakav datum ali vi znate da je naš facilitator Robert Kuper u kontaktu i sa Beogradom i Prištinom kako bi do toga došlo. I u Beogradu i u Prištini poruka g. Kuperu je bila da su spremni da se ponovo angažuju oko dijaloga. Mi sada radimo na tome“, navodi Kocijančić.

U Prištini međutim navode da se nastavak tehničkog dijaloga može očekivati sledećeg meseca, saopštili su zvaničnici Vlade Kosova.

Dren Zeka, politički savetnik šefice kosovskog pregovaračkog tima Edite Tahiri, kazao je da je Priština spremna da nastavi razgovore, ali bez uplitanja političkih tema.

„Posrednik Robert Kuper trenutno je angažovan oko određivanja tačnog datuma kako bi dve strane nastavile sa tehničkim dijalogom. Očekujemo da će se on održati sledećeg meseca. Takođe očekujemo da će se i srpska strana angažovati u ovom dijalogu, kako bi se nastavili razgovori“, kazao je Zeka.

Mushkolaj: Apsurdno razgovarati dok je sever blokiran

U sredu nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Borislavom Stefanovićem, šefom srpskog pregovaračkog tima koji je prethodno kazao da će dijalog sa Prištinom biti odložen sve dok Srbija u razgovorima sa međunarodnom zajednicom ne postigne konkretne rezultate oko krize na severu.
Patrola KFOR-a kod barikade u selu Zupče
Patrola KFOR-a kod barikade u selu Zupče

Zeka je međutim ponovo naglasio da se o unutrašnjim pitanjima Kosova, uključujući i granične prelaze na severu, neće razgovarati sa Srbijom.

„Poslednja runda tehničkog dijaloga bila je odložena zato što je srpska strana insistirala da se pitanje graničnih prelaza ubaci u agendu dijaloga. Ovo je naravno odbio posrednik Kuper, zato što je mandat ovog dijaloga tehničkog karaktera a ne političkog“, kazao je Zeka.

Kosovski analitičar Imer Mushkolaj smatra da je situacija na severu glavni razlog prekida dijaloga Prištine i Beograda, te dodaje da će se on nastaviti, ali pod poprilično napetom situacijom.

„Razgovori će se nastaviti u jednoj napetoj situaciji, i apsurdno je da se razgovara o tehničkim pitanjima dok je sever zemlje blokiran i dok se ne reši pitanje graničnih prelaza. Ali ovo je agenda EU i Priština će to prihvatiti, a sa druge strane u interesu je i Beograda da se nastavi dijalog kako bi dobio status kandidata u EU“, navodi Mushkolaj.

Zvaničnici Kosova navode da se očekuju i rezultati sprovođenja postignutih sporazuma između Prištine i Beograda, što nam je potvrdila i Kocijančić.

„Prošle nedelje i ove nedelje sastaju se radne grupe koje prate implementaciju dogovora postignutih u kontekstu dijaloga, i ove radne grupe izvestiće strane u dijalogu o rezultatima tog rada“, navodi ona.
XS
SM
MD
LG