Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ni evropski narodnjaci nisu ubedili Predsedništvo BiH


Članovi Predsedništva BiH i šefica evropske diplomatije Frederica Mogherini, Brisel

Predsednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul (Žozef Dol) nije uspeo da ubedi članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da pronađu zajednički jezik oko neophodnih izmena Izbornog zakona.

Šef najveće evropske partije je u sredu organizovao radnu večeru, a već u četvrtak imao odvojene bilateralne sastanke sa članovima bh. Predsedništva, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, potom zajednički ručak.

Napori Daula nisu urodili plodom, stoga nije izašao sa saopštenjem iako je bilo najavljeno.

Joseph Daul
Joseph Daul

Na kraju maratonskog sastanka jedino je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović potvrdio da će se sastanci nastaviti u februaru, uz prisustvo međunarodne zajednice.

"Ideja je da nastavimo razgovore i u drugom mesecu, a da u trećem mesecu to, šta god usaglasili, bude u parlamentu", izjavio je Dragan Čović.

Bakir Izetbegović smatra da se međunarodna zajednica treba snažnije uključiti u rešavanje problema.

"Svi treba da podelimo odgovornost i da se potrudimo da pronađemo prihvatljivo rešenje", kazao je Izetbegović.

Mladen Ivanić je izjavio da su izmene Izbornog zakona "obaveza HDZ i SDA" (Hrvatska demokratska zajednica, Stranka demokratske akcije, prim. aut.).

"Niko drugi od nas samih ne može bolje znati situaciju u BiH, niti ima veći interes da se postigne dogovor od nas samih", upozorio je Ivanić, istakavši kako je njegova uloga da pomogne. On je takođe dodao da je odavno upozoravao da će doći do krize koja "može imati dugogodišnje posledice".

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine su se posle sastanka sa Daulom sastali i sa šeficom evropske diplomatije Fredericom Mogherini (Federika Mogerini), kako bi razgovarali o Izbornom zakonu, ali i da bi se opravdali zbog kašnjenja odgovora na Upitnik Evropske komisije, koji je trebalo da bude predat još prošle godine.

"Da smo završili sa Upitnikom, do sada bi gospođa Mogherini bila u Bosni i Hercegovini da ga preuzme. Ovako ćemo se malo crveniti i kazati da je ostalo još nešto da završimo", rekao je Dragan Čović uoči sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije.

Gdje su odgovori za EU?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:53:13 0:00

  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG