Dostupni linkovi

Brisel ponavlja očekivanje da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU


Zastave EU i Ukrajine ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, 7. mart 2022.
Zastave EU i Ukrajine ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, 7. mart 2022.

Zvaničnici Evropske unije (EU) su ponovili stav da od Srbije očekuju da se uskladi sa evropskom spoljnom politikom, uključujući i sankcije koje su uvedene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

”Objasnili smo već da se od kandidatskih zemalja kao što je Srbija očekuje da se postepeno usklađuju sa EU pozicijama i odlukama kada je reč o spoljnim i bezbednosnim pitanjima. EU je uvela veoma oštre mere zbog kršenja međunarodnog prava, a od kandidata se očekuje postepeno uklađivanje”, izjavila je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije.

Srbija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU i, zajedno sa Crnom Gorom, smatra se liderom u procesu evropskih integracija. Srbija je takođe jedina zemlja u ervopskom kontinetu koja nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Ovo je razlog zašto je grupa evropskih zastupnika iz liberalne političke grupacije u Evropskom parlamentu, pismeno zatražila od Evropske komisije privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju EU sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške.

Ana Pisnonero inače nije mogla ni da potvrdi da je Evropska komisija dobila pismo devet evropskih zastupnika.

Od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara brojne zemlje širom svijeta krenule su da uvode sankcije za Rusiju, ali i za pojedince među kojima su i sam predsjednik Rusije Vladimir Putin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ali i oligarsi.

XS
SM
MD
LG