Dostupni linkovi

Beograd će postaviti spomen ploču Brisu Tatonu


Protestima u Beogradu građani su tražili o vlasti da spreče nasilje na ulicama
Protestima u Beogradu građani su tražili o vlasti da spreče nasilje na ulicama
Koalicija mladih protiv nasilja podnela je danas gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu inicijativu sa više od 5000 potpisa da se obeleži mesto na kojem je brutalno pretučen, a nekoliko dana kasnije i umro, francuski državljanin Bris Taton.

Dušan Zlokolica iz Koalicije mladih protiv nasilja kaže da je njihova namera da se mesto na kojem je stradao Bris Taton obeleži spomen pločom, ali i da to obeležje ima mnogo veći značaj:

„Ova akcija ima simboličnu ulogu i nije posvećena samo mladom Brisu Tatonu, već je posvećena svim žrtvama nasilja koje su pale pod udarom šovinizma i netrpeljivosti na ulicama Beograda i ima za cilj da na neki način sve vreme na to upozorava“
, kaže on.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, rekao je da će grad učiniti sve da se ovo obeležje što pre postavi:

„Džaba svi mostovi, obdaništa, nove škole i bulevari ako mi imamo grad u kome vi kada izađete na ulicu morate da razmišljate da su neki ljudi, tako, malo rešili da nekoga prebiju pošto im se on ne dopada. Mi sa tim moramo da se borimo“
, kaže Đilas.

Francuski državljanin Bris Taton (28), koji je teško povređen 17. septembra 2009. godine u napadu huligana ispred kafića "Irish Pub" na Obilićevom vencu, preminuo je od zadobijenih povreda 29. septembra, a protiv njegovih ubica podignuta je optužnica.

Petar Đorđević,, predsednik Komisije za imenovenje ulica i trgova grada Beograda kaže da bi spomen ploče na mesto na kojem je Bris Taton prebijen mogla biti postavljena u narednih par meseci, ako Sekretarijat za kulturu taj predlog odmah odobri. Komisija kojom predsedava Đorđević, kaže, to će uraditi već početkom februara:

„Na prvoj sednici Komisija će da donese svoju odluku i ja se nadam da će ta odluka biti pozitivna,a ja ću, upravo, tako rešenje i da preložim“, kaže on.

Koaliciju mladih protiv nasilja sačinjavaju Demokratska omladina, Mladi Liberalno-demokratske partije, Socijaldemokratska omladina, pokret Evropa nema alternativu, Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava i Gej strejt alijansa.
XS
SM
MD
LG