Dostupni linkovi

U Brđanima danas mirnije


Situacija na severu Mitrovice u naselju Brđani danas je mirnija. Tome su sigurno je doprineli odluka Skupštine opštine Mitrovica da se zbog tragedije u kojoj su stradala trojica mališana starih između 7 i 12 godina danas ne radi na raščišćavanju terena. Istovremeno Srbi nastavljaju da rade na izgradnji kuća i stanova u ovom naselju.

Oni su najavili da će i dalje protestovati i da neće dozvoliti izgradnju ili obnovu kuća Albancima u onim delovima gde to, prema njima, nije dozvoljeno.

Portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi kaže da Vlada neće dozvoliti nikakve prepreke koje će onemogućiti izgradnju u ovom naselju i izražava ubeđenje da se izgradnja u Brđanima neće zaustaviti dok god kuće ne budu obnovljene odnosno izgrađene.

„Vlada Kosova je od početka preduzela sve potrebne mere i ono što je bilo nezamislivo sada je ostvareno, obnovljena je većina kuća i onako kako su obnovljene ove kuće, tako će se obnoviti i druge kuće građana naselja Brđani nezavisno od njihove etničke pripadnosti. Verujem da je jasno svima da ekstremisti ili radikalne grupe mogu da pokušaju da blokiraju radove, ali u tome neće imati uspeha“,
kaže Krasniqi.

Vlada bez ozbiljnog projekta?


Istovremeno političke partije u opoziciji su kritikovale najviše zvaničnike države za nedoslednost u širenju vlasti institucija Kosova i na severu zemlje. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ocenjuje pogrešnim plan vlade za izgradnju kuća u naselju Brđani.
Ramush Haradinaj

„ Prema mom ubeđenju, najiskrenije, početak je pogrešan. Izgradnja kuća je neophodna međutim tu ima potrebe za obnovom reda, jer kada se uspostavi red i zakon onda kuće nisu nikakav problem“, kaže Haradinaj.

On je optužio Vladu Kosova da nema ozbiljan projekat za povratak Albanaca u taj deo Mitrovice i angažovanje vlade u tom delu Kosova naziva folklorizmom.

„To je folklor započet od strane Vlade Thaqija, to je delimičan i nije ozbiljan projekat, o povratku reda i mira na severu. Ako sada na severu ne funkcionišu Carine, onda šta znači veliko angažovanje u tom pravcu“, rekao je lider AZBK.

Iz Kosovske policije kažu da su zbog incidenata koji su se dogodili poslednjih dana povećane mere bezbednosti i broj pripadnika policije, kako bi, ako je potrebno najbolji način reagovalo.

Portparol regionalne policije u Mitrovici Besim Hoti kaže kako se situacija u naselju Brđani prati sa povećanom pažnjom.
Bezbednosna situacija je mirna iako se nastavlja rad na izgradnji kuća pripadnika srpske zajednice, Kosovska policija je i dalje prisutna i sigurno je da će nastaviti aktivnosti da situaciju drži pod kontrolom

„Bezbednosna situacija je mirna iako se nastavlja rad na izgradnji kuća pripadnika srpske zajednice, Kosovska policija je i dalje prisutna i sigurno je da će nastaviti aktivnosti da situaciju drži pod kontrolom“, kazao je Hoti.

Tokom prošle nedelje u naselju Brđani je bilo tenzija, posle incidenta kada je jedna grupa Srba napala kamenicama radnike koji su započeli sa čišćenjem razrušenih kuća u unutrašnjosti naselja.

Prema opštinskim vlastima u Mitrovici Srbi koji su započeli da grade kuće na parcelama koje su kupili od Albanaca su dobili dozvolu za rad od UNMIK-a. Očekuje se da dozvoole dobiju i Albanci koji žele da započnu radove u unutrašnjosti naselja.

Stanovnici Brđana smatraju da njima nisu potrebne nikakve specijalne dozvole pošto žele da grade na temeljima razrušenih i uništenih kuća tokom poslednjeg rata na Kosovu. Međutim prema predstavnicima opštine takva je dozvola od UNMIK-a potrebna da bi se izbegli problemi i stvorio zakonski osnov za strukture javnog reda i mira, koje su dužne da obezbede sigurnost za radnike koji rade na obnovi i izgradnji kuća.
XS
SM
MD
LG