Dostupni linkovi

Najmanje 95 žrtava poplava u Brazilu




U najobilnijim kišama koje su ikada padale u Rio De Žaneiru poginulo je 95 osoba, dok ih je najmanje oko stotinu povređeno, saopštile su danas brazilske vlasti.

Jaka kiša i dalje pada, a najviše stradalih osoba je zabeleženo u favelama, siromašnom predgrađu Rio De Žaneira, gde je veliki broj kuća srušen u klizištima.

Gradonačelnik Eduardo Paes zatražio je od stanovnika da ne napuštaju svoje domove, dok su škole i aerodrom zatvoreni, a znatno je otežan saobraćaj i pristupi gradu, pogotovo njegovom centru.

Lokalne vlasti su upozorile da postoji opasnost da se zbog klizišta sruši oko 10.000 domova. Predsednik Luis Injacio Lula da Silva pozvao je Brazilce da se mole da kiša prestane da pada.

"Ovo je najobilnija kiša koja je zabeležena u istoriji Rio De Žaneira, najveća količina kiše koja je pala u jednom danu. A kada je onaj gore loše volje i šalje kišu, možemo samo da ga molimo da zaustavi kišu iznad Rio De Žaneira, pa da nastavimo svakodnevni život u gradu", rekao je novinarima Lula.

Rio De Žaneiro, koji je sa šest miliona stanovnika drugi po veličini brazilski grad, biće 2016. godine domaćin Olimpijskih igara i 2014. godine Svetskog prvenstva u fudbalu.
XS
SM
MD
LG