Dostupni linkovi

Brazil smanjio budžet za okoliš uprkos obećanjima na samitu o klimi


Sječa šuma u Amazoniji (2019.)
Sječa šuma u Amazoniji (2019.)

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro odobrio je da se smanji budžet Ministarstvu zaštite okoliša dan nakon što je obećao povećati izdvajanje za borbu protiv krčenja šuma.

Na samitu o klimi koji su predvodile Sjedinjene Države obećao je udvostručiti novac rezervisan za provođenje zaštite okoliša i zaustaviti ilegalno krčenje šuma do 2030. godine.

Ali u budžet potpisan 23. aprila nije uključen njegov zalog za izdvajanje, niti dodatni prijedlozi Kongresa.

Njegova vlada je smanjila sredstva za zaštitu i želi iskoristiti potencijale šumskih područja.

Kritičari kažu da su predsjednikova obećanja 22. aprila bila povezana s kontroverznim dogovorom o kojem Brazil pregovara sa SAD-om o dobivanju novčane pomoći zauzvrat za zaštitu Amazona, najveće prašume na svijetu i drugih područja.

Federalni budžet za 2021. godinu uključuje 2,1 milijardu reala (380 miliona dolara) za Ministarstvo okoliša i agencije koje nadgleda. Ministarstvo je 2020. imalo budžet od oko tri milijarde reala.

Ministar zaštite okoliša Ricardo Salles je kasnije 23. aprila rekao da je zatražio od Ministarstva finansija da pregleda brojeve i ispuni obećanje predsjednika Bolsonara na virtualnom klimatskom samitu kojem je domaćin bio američki predsjednik Joe Biden.

Politike zaštite okoliša predsjednika Bolsonara, kojeg podržavaju moćni lideri agrarnog biznisa, naišle su na široku osudu. Lider krajnje desnice ohrabrio je poljoprivredu i rudarstvo u Amazoniji i povukao zakone o zaštiti životne sredine.

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji je u 2020. naglo naraslo na 12 godina. Aktivisti i domorodačke grupe kažu da se zaštita okoliša i dalje nedovoljno finansira i osuđuju nekažnjavanje ilegalne sječe i eksploatacije rudnog bogatstva u zaštićenim područjima.

Predsjednik je odbacio te kritike, rekavši da je Brazil i dalje primjer u očuvanju okoliša. Ali je na samitu 22. aprila pokušao postići pomirljiviji ton, obećavši da će Brazil dostići nultu emisiju ugljika do 2050. godine, deset godina prije nego što je ranije dogovoreno.

XS
SM
MD
LG