Dostupni linkovi

Zaustavljen haos u Brazilu nakon upada demonstranata u državne institucije


Brazilske snage sigurnosti uspjele su zaustaviti velike nerede u nedjelju u kojim su stotine pristalica bivšeg predsjednika upali u Kongres, predsjedničku palatu i Vrhovni sud, u onome što je predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva osudio kao "fašistički" napad.

Nakon nekoliko sati haosa 8. januara uslijedila je masovna operacija istjerivanja demonstranata iz institucija i privođenja.

Snage sigurnosti su koristile policiju za nerede na konjima, vodene topove i bombe sa suzavcem ispaljene iz helikoptera kako bi zaustavile demonstrante.

Konjičke snage bile su angažovane na razbijanju protesta.
Konjičke snage bile su angažovane na razbijanju protesta.

Lula, koji je bio u jugoistočnom gradu Araraquara u posjeti regiji pogođenom teškim poplavama, potpisao je dekret kojim je naredio intervenciju federalnih snaga u Braziliji. Nacionalna garda je zatim ušla u grad i centar je zatvoren na 24 sata.

Predsjednik je poručio je da će počinioci biti kažnjeni nakon što su pristalice bivšeg predsjednika države, ekstremnog desničara Jaira Bolsonara upali u državne institucije.

Kako se vidjelo na snimcima CNN-a policija je privela desetine demonstranata ispred predsjedničke palate.

Da Silva, poznatiji kao Lula, rekao je da "nema presedana u istoriji zemlje" za scene viđene na Kongresu i na Vrhovnom sudu. Nasilje je nazvao "djelima vandala i fašista". On je trenutno na službenom putu u državi Sao Paulo.

Plato ispred institucija u trenucima se nije vidio od dima suzavaca koje je bacala policija.
Plato ispred institucija u trenucima se nije vidio od dima suzavaca koje je bacala policija.

Predsjednik krivi snage sigurnosti

Lula je izjavio kako "policija nije uradila baš ništa". "Samo su pustili demonstrante unutra", naveo je, kritikujući snage sigurnosti Federalnog okruga (DF) Brazilije.

"Bilo je, rekao bih, nekompetentnosti, zle volje ili nenamjernosti ljudi koji brinu o javnoj bezbjednosti u Okrugu. Nije prvi put. Vidjećete na slikama da oni [policajci] vode ljude u šetnji do Praça dos Três Powers", rekao je predsjednik.

"Saznaćemo ko su finansijeri ovih vandala koji su otišli u Braziliju i svi će platiti po sili zakona", dodao je on.

Demonstranti su gađali policiju, razbijali prozore i uništavali unutrašnjost institucija.

Demonstranti su rušili stolice u zgradi parlamenta.
Demonstranti su rušili stolice u zgradi parlamenta.

Kampovanje preraslo u nerede

Demonstranti, koji su razbili prozore na zgradi, kampovali su u blizini, javlja BBC. Mnogi od njih su napravili kampove u gradovima širom Brazila, neki od njih izvan vojnih kasarni.

Izgledalo je kao da je njihovo kretanje obuzdano Lulinom inauguracijom - kampovi su demontirani i nije bilo nereda na dan kada je položio zakletvu. Ali scene od nedjelje pokazuju da su ta predviđanja bila preuranjena, navodi BBC.

Ministar pravde i javne sigurnosti Flavio Dino nazvao je invaziju "apsurdnim pokušajem nametanja volje [demonstranata] silom".

Bolsonarove pristalice pozivaju na vojnu intervenciju i ostavku Da Silve koji je pobijedio svog ekstremno desničarskog rivala na izborima u oktobru.

Osuda napada iz Vašingtona i Brisela

Predsjednik SAD Joe Biden u nazvao "nečuvenim" napad na vladine zgrade. To je bio njegov prvi direktan javni komentar dešavanja u Braziliji.

Prethodno je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan osudio napad na vladine zgrade u Braziliji i rekao da predsjednik Joe Biden prati situaciju.

"Sjedinjene Države osuđuju svaki napor da se podriva demokratija u Brazilu. Predsjednik Biden pomno prati situaciju i naša podrška brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva", napisao je na Tviteru.

Poput 6. januara u Kapitolu

Scene u Braziliji liče na događaje u američkom Kapitolu 6. januara prije dvije godine kada su tamo upale pristalice Donalda Trumpa - a postoje i dublje veze, navodi BBC.

Bivši predsjednik Donald Trump i neki od njegovih ključnih saveznika koji šire glasine o izbornoj prijevari i dezinformacijama oko američkih izbora 2020. imaju veze s Bolsonarom.

Bolsonarov sin Eduardo sastao se s Trumpom u novembru, a razgovarao je i sa Trumpovim savjetnicima Jasonom Millerom i Stephenom Bannonom, prema izvještajima Washington Posta i drugih novinskih agencija.

Bannon je posvetio nekoliko epizoda svog podcasta tvrdnjama o izbornoj prijevari i promovirao hashtag #BrazilianSpring, očigledan pokušaj da se podstakne masovna mobilizacija protiv predsjednika Lule.

Na mreži, Bolsonarove pristalice agituju o egzistencijalnoj nacionalnoj krizi i navodnom "komunističkom preuzimanju vlasti" – potpuno istoj retorici koja je pokrenula demonstrante u Washingtonu prije dvije godine.

Na Telegramu i Trumpovoj društvenoj mreži Truth, jedan od ključnih organizatora pro-Trampove kampanje "Stop the Steal" ohrabrivao je masu, pišući: "Uradite sve što je potrebno!"

Lideri Evropske unije (EU) osudili su takođe upad demonstranata.

"Moja apsolutna osuda napada na demokratske institucije Brazila", napisao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na Twitteru.

"Puna podrška predsjedniku @LulaOficial Da Silvi, demokratski izabranom od strane miliona Brazilaca putem poštenih i slobodnih izbora", dodao je, misleći na predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu.

Visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da je "zaprepašćen aktima nasilja i ilegalne okupacije" koje su izveli "nasilni ekstremisti" u brazilskoj prijestolnici Braziliji.

"Puna podrška @LulaOfficialu i njegovoj vladi, Kongresu i Federalnom vrhovnom sudu. Brazilska demokratija će prevladati nad nasiljem i ekstremizmom", napisao je na Twitteru.

"Mjesto za rješavanje političkih razlika je unutar brazilskih demokratskih institucija, a ne putem nasilja na ulicama", dodao je.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola tvitovala je na portugalskom: "Duboko zabrinuta zbog onoga što se dešava u #Brazilu. Demokratija se uvijek mora poštovati."

Suzbijanje nereda je završeno hapšenjem demonstranata.
Suzbijanje nereda je završeno hapšenjem demonstranata.

Lideri iz Latinske Amerike osudili nasilje

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador osudio je "nedemokratski pokušaj puča od strane konzervativaca u Brazilu, podstaknut od strane lidera oligarhijske moći, njenih glasnogovornika i fanatika".

"Lula nije sam, on ima podršku progresivnih snaga u svojoj zemlji, Meksiku, američkom kontinentu i svijetu", napisao je Lopez Obrador na Tviteru.

Čileanski predsjednik Gabriel Borić rekao je da Brazil ima "punu podršku u suočavanju s ovim kukavičkim i podlim napadom na demokratiju".

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao je da je "fašizam odlučio izvesti državni udar", dok je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao da Meksiko izražava "punu podršku administraciji predsjednika Lule, izabranoj narodnom voljom".

Lula je tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima u oktobru u drugom krugu, postigavši 50,9 posto prema Bolsonarovim 49,1 posto.

U svom inauguracionom govoru obećao je da će obnoviti zemlju u "strašnim ruševinama". On je osudio politiku svog prethodnika, koji je otišao u SAD kako bi izbjegao ceremoniju primopredaje.

XS
SM
MD
LG