Dostupni linkovi

Bolsonaro potpisao dekret kojim su društvene mreže dužne navesti razlog brisanja profila


Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro potpisao je dekret kojim su društvene mreže dužne navesti razlog brisanja profila i objavljenog sadržaja, piše BBC.

On smatra kako će ovo pomoći u zaštiti slobode govora.

Tokom pandemije, Twitter i Facebook su uklonili mnoge postove koje su podijelili predsjednik i njegove pristalice, a koji su smatrani obmanjujućim.

Kompanije će od sada morati navesti razlog uklanjanja profila ili sadržaja. Međutim, još uvijek nije jasno kako će se tačno ovaj dekret sprovoditi.

Bolsonarove pristalice će uskoro protestovati protiv Kongresa i Vrhovnog suda zemlje zato što su proteklog mjeseca uvrstili predsjednika na spisak ljudi koji se istražuju zbog navodnog širenja dezinformacija.

U julu je YouTube uklonio oko 15 videozapisa sa Bolsonarovog kanala zbog širenja dezinformacija o korona virusu. Promovisao je upotrebu hidroksihlorokina i ivermektina kao adekvatne načine liječenja korona virusa.

Prošle godine Facebook je postupio u skladu s nalogom Vrhovnog suda Brazila i izbrisao profile desetina Bolsonarovih saveznika zbog širenja dezinformacija o saveznim sudijama.

Bolsonaro je od tada predložio svojim pristalicama da komuniciraju s njim preko Telegrama i Parlera.

XS
SM
MD
LG