Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brani li služba veru?


Iz Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da policajci kada imaju slobodno vreme tokom radnog vremena mogu da obavljaju verske rituale

Tekst: Kestrin Kumnova, Priredila: A. Z.

Na Kosovu još uvek zakonski nije regulisano pitanje da li pripadnici Policije Kosova imaju pravo da tokom radnog vremena, u uniformi, obavljaju verske rituale.

Direktor Policije Kosova Rašit Ćeljaj izjavio je lokalnoj televiziji T7 da ovo pitanje zahteva brzo rešenje, pošto policajac u toku radnog vremena ne može da bude na visini zadatka dok se nalazi unutar džamije, crkve ili nekog drugog verskog objekta. On je protiv toga da policajci u uniformi budu unutar verskih objekata.

Iz Policije Kosova nisu dali detalje u vezi sa tim kako će ovo pitanje da se reši unutar policije.

Policajac u toku radnog vremena ne može da bude na visini zadatka dok se nalazi unutar džamije, crkve ili nekog drugog verskog objekta, smatra direktor Policije Kosova
Policajac u toku radnog vremena ne može da bude na visini zadatka dok se nalazi unutar džamije, crkve ili nekog drugog verskog objekta, smatra direktor Policije Kosova

Napore da se pripadnicima Policije Kosova onemogući poseta verskim objektima tokom radnog vremena u Islamskoj zajednici Kosova vide kao kršenje ljudskih prava. Ahmet Sadriu iz te zajednice smatra da se ovo pitanje treba posmatrati upravo u aspektu ljudskih prava, pošto se, na osnovu kosovskih zakona, svakoj osobi garantuje pravo na veru i na praktikovanje religije kojoj pripada.

"U tom smislu smatram da se krše ljudska prava ukoliko im se ne omogući ili im se ne pruži mogućnost da obavljaju verske rituale", navodi Sadriu.

S druge strane, iz Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da policajci kada imaju slobodno vreme tokom radnog vremena mogu da obavljaju verske rituale. Behdžet Šalja iz ove organizacije, međutim, dodaje da to ne trebaju da čine u policijskoj uniformi.

"Oni trebaju da pronađu način, da barem ne idu u uniformi zato što nije dobro da uđu u verski objekat u njoj. Niko ne zna zašto su tu i iz kog razloga. Ali, smatram da tokom pauze na poslu, ili tokom slobodnih dana, policajci mogu da praktikuju svoja verska prava, ali samo u civilu“, dodaje Šalja.

Ova organizacija takođe planira da se uskoro sastane sa novim direktorom Policije Kosova Rašitom Ćeljajem, kako bi razgovarali o ovome sa aspekta ljudskih prava.

Ostali predstavnici civilnog društva ocenjuju da je ovo osetljivo pitanje zato što direktno zadire u oblast ljudskih prava. Ali, kako kaže Pljator Avdiu iz kosovskog Centra za bezbednosne studije, glavno je da ova problematika ne utiče na bezbednost građana.

"Pitanje odlaska policajaca u verske objekte nikako ne treba da utiče na bezbednost i trebaju se pronaći modaliteti kako bi se verski rituali možda obavljali u vreme kada to ne utiče na rad policajaca u obavljanju njihovih dužnosti jer su u okviru radnog vremena. Ono što bi trebalo da bude primarno jeste njegova službena dužnost kao policajaca, a potom privatna pitanja kao građanina Kosova", kaže Avdiu.

Iz Bezbednosnih snaga Kosova kažu da pripadnici ovih snaga ne posećuju verske objekte u uniformama, te da je obavljanje zadatka najvažnije.

Kosovo je na osnovu Ustava sekularna država i neutralna po pitanju verskih uverenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG