Dostupni linkovi

Brammertz posjetio Tužiteljstvo BiH


Tužitelji Milanko Kajganić i Serge Brammerz sa saradnicima

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić sastao se u utorak, 6. aprila sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

Kako je saopćeno iz Tužiteljstva BiH, Kajganić je upoznao kolege iz Ureda tužitelja iz Den Haaga s aktivnostima koje provodi Posebni odjel za ratne zločine i Tužiteljstvo BiH.

Predstavio je i rezultate ostvarene u 2021. i 2022. godini, kao i plan aktivnosti za ostvarenje što boljih rezultata u 2022. u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknuta važnost regionalne suradnje tužiteljstava u kaznenom procesuiranju predmeta ratnih zločina, koju podržava Brammertz, a koja je ključna za procesuiranje većeg broja predmeta.

Nadalje, dužnosnici Tužiteljstva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine, upoznali su predstavnike Ureda tužitelja pri MRMKS-u o radu i aktivnostima na predmetima koji su u određenim procesnim fazama, bili u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i MRMKS, kao što su predmeti Standardne oznake “A”.

Također predstavljeni su i rezultati u oblasti transfera manje složenih predmeta iz Tužiteljstva BiH, tužiteljstvima u oba bh. entiteta i Brčko distriktu BiH.

Glavni tužitelj Brammertz, kako je saopćeno iz Tužiteljstva BiH, izrazio je podršku Tužiteljstvu BiH u nastavku aktivnosti u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina te također istaknuo važnost regionalne suradnje, kako bi se zajedničkim naporima ostvarili što bolji rezultati u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Tužiteljstvo BiH i Ured tužitelja pri MRMKS ostvaruju gotovo svakodnevnu suradnju i komunikaciju u zajedničkoj misiji, a to je otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina počinjenih u BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Hag nakon kraja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:21:11 0:00

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je 1993. godine, a zatvoren krajem 2017. Ulogu Tribunala u preostalim nezavršenim predmetima preuzeo je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Tribunal je tokom svog mandata optužio 161 osobu, od čega je osuđeno 90 lica. Oslobođeno je 19 osoba, a 13 predmeta proslijeđeno je nacionalnim sudovima. U 37 slučajeva postupak je obustavljen, kako zbog povlačenja optužnica ili smrti optuženog.

Kako je sudio Hag
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Tribunal za sobom ostavlja milione dokumenata iz predmeta koji su se pred njim vodili, a koje žele zemlje regiona čiji su građani bili u postupcima.

Dio službene arhive bivšeg Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prebačen je iz Den Haaga u Sarajevo, odnosno u Informativni centar o MKSJ koji je smješten u gradskoj Vijećnici.

Slični informativni centri bit će otvoreni i u drugim gradovima BiH i zemljama bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG