Dostupni linkovi

Brammertz u Mostaru: Procesuirati krupne predmete


Serge Brammertz
Serge Brammertz

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u Mostaru se u utorak sastao sa glavnim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Mladenom Jurišićem. Uz ostalo je konstatovano kako konačno treba započeti sa procesuiranjem i krupnih predmeta, u kojima žrtve očekuju da odgovaraju naredbodavci i odgovorni po komandnoj liniji.

Serge Brammertz je obišao i mostarski Stari grad i Stari most, a u 14 sati je održao predavanje studentima dva pravna fakulteta u Mostaru o savremenim izazovima u vođenju istraga i postupaka ratnih zločina.

Glavni haški tužilac, Serge Brammertz objasnio je da je u Mostar uz ostalo došao, jer smatra da za provođenje državne strategije o ratnim zločinima, lokalni nivo ima važnu ulogu.

Ispočetka je fokus bio samo na državnom sudu, a nedovljno na kantonalnom nivou, što se moglo vidjeti u pogledu resursa i podrške od strane međunarodne zajednice i drugih, rekao je uz ostalo Brammertz.

"Danas je očiglednije nego prije da se do rješenja može doći na globalnom nivou, pri čemu državni sud i drugi sudovi sa entitetskog nivoa moraju uraditi svoj dio posla. I znate, svaki put kad dođem, a vratiću se za nekoliko sedmica, sastaću se sa organizacijama žrtava, često čujem kritike i nezadovoljstvo brojnih žrtava i organizacija", istakao je Brammertz.

Bilo je riječi i o percepciji procesuiranja ratnih zločina u javnosti, dodao je glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva HN kantona, Mladen Jurišić.

"Dosta toga se završava, ali da se najkrupniji zločini i predmeti ne završavaju. Vidimo skoro svako veče na televiziji obilježavaju e tužne godišnjice. Na kraju, građani, žrtve, kažu: 'Pa dokle će ovo biti nekažnjeno? Kad će to više?' Mislim da treba okrenuti akcent na te predmete u državnom Tužiteljstvu, po svaku cijenu, i završavati", kazao je Jurišić.

Ljudi očekuju da odgovaraju naredbodavci i komandne osobe, dodao je Jurišić.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je pohvalio činjenicu da je u Mostaru uduplan broj predmeta ratnih zločina. Tužilac Mladen Jurišić je objasnio da je to slučaj zahvaljujući projektu kojeg finansira EU, u okviru kojeg je formiran poseban tim za rad na predmetima ratnih zločina.

"Godine 2014. smo uradili duplo više predmeta nego 2013-te, a ove godine, do danas, smo uradili skoro duplo više nego lani", naglasio je glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva HNK-a.

Serge Brammertz na Starom mostu u Mostaru
Serge Brammertz na Starom mostu u Mostaru

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je još najavio nastavak podrške Haškog tužilaštva pravosuđu BiH u slučajevima ratnih zločina.

"Kao što znate, imamo bazu podataka od devet miliona stranica u vezi sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji i mi želimo što je više moguće učiniti te informacije dostupnim našim kolegama", rekao je Brammertz.

Prije nego je posjetio Stari most i održao predavanje studentima prava Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru, Serge Brammertz je još na pitanje novinara komentarisao učešće Vojislava Šešelja u reality showu, tek kazavši da je postupak u tom predmetu završen 2012. godine, te da u Haškom tužilaštvu čekaju presudu, da se dogodi što prije.

XS
SM
MD
LG