Dostupni linkovi

Brammertz u BiH o presudama za Karadžića, Šešelja i Mladića


Serge Brammertz, ilustrativna fotografija
Serge Brammertz, ilustrativna fotografija

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz od 5. do 7. oktobra boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Brammertz je u ponedjeljak održao predavanje na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu o temi "Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine". Glavni haški tužilac Serge Brammertz pred početak predavanja osvrnuo se aktuelne procese u Hagu, zapravo kada očekuje donošenje presuda protiv haških optuženika Karadžića, Mladića i Šešelja.

“Presudu koja se odnosi na Radovana Karadžiča očekujemo u narednih par mjeseci.

Što se tiče suđenje Ratku Mladiću, nalazimo se u zadnjoj fazi izvođenja dokaza odbrane. Koliko će to još dugo trajati - mjesec, dva ili tri, ne mogu reći.

Kada je riječ o suđenju Vojislavu Šešelju, kazaću ono što ponavljam posljednje dvije godine - mi tražimo da presuda bude donesena što prije. Prema tome, to nije u našim rukama, moramo čekati.”

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz u utorak će na Pravnom fakulteta Sveučilišta u Mostaru takođe održati predavanje na temu "Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine".

Brammertz je kazao da je ova posjete BIH isključivo odgovor na pozive sa bh. univerizeteta kako bi održao predavanja studentima, izmedju ostalog o uticaju koji je Haški tribunal imao na međunarodno pravo.

Najavio je da će u redovnu posjetu BIH, u okviru priprema za podnošenje izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, doći za nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG