Dostupni linkovi

Bramerc kaže da je slučajeva negiranja genocida u BiH više nego ikad


Bosnia and Herzegovina -- Serge Brammertz, chief prosecutor of the International Residual Mechanism for Criminal Tribunals, Sarajevo, April 7, 2022

Već 14 godina dolazim Bosnu i Hercegovinu (BiH) i nikada kao sada nisam vidio više slučajeva negiranja genocida, kao posljednje faze počinjenog najstrašnijeg zločina te veličanja ratnih zločinaca, poručio je Serž Bramerc (Serge Brammertz), glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

Bramerc je 7. aprila u Sarajevu održao predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu, u okviru višednevne posjete BiH, a sve u sklopu pisanja izvještaja za Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN).

"To ne znači da su ljudi prije desetak godina mislili drugačije nego su samo bili oprezniji u iznošenju svojih mišljenja, a danas se više niko ne boji tako govoriti", upozorava Bramerc.

Govoreći o radu tužilaštava u BiH u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, ocijenio je da je tokom godina bilo određenog napretka, ali daleko bi od istine bilo ako bi se reklo da se istrage provode na savršen način.

Apostrofira podatak da je u Hagu podignuta optužnica protiv 161 osobe, što je više nego svi ostali međunarodni tribunali zajedno, ali ta brojka još uvijek je vrlo mala ako se zna da je 3.000 osoba predmet istraga u BiH.

"Samo smo djelimično zadovoljni jer bi trebalo da se vodi više procesa na srednjem i visokom nivou. Ipak najviše brine regionalan saradnja budući da Hrvatska ne pruža ono što bi trebala raditi u okviru te saradnje, a tu su i problemi u saradnji sa Srbijom. Nezamislivo je za mene da je na desetine osumnjičenih za ratne zločine našlo utočište nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje se istraga vodi", rekao je Bramerc.

Kada je u pitanju veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, Bramerc je pozvao međunarodnu zajednicu da snažnije reaguje na to jer u čemu je poenta da UN formira Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ako njegove odluke nisu prihvaćene i poštovane, a i pitao je kako je moguće da su neke političke stranke ponose što su njihovi podržavaoci ratni zločinci.

"Kriminalni dosijei nisu još završeni i to je ono što želim naglasili u svim zemljama regije. Ne znam da li znate, ali ako se osuđeni za krađu bicikla u svojoj zemlji to će biti u vašem dosijeu, ali ako ste osuđeni u Hagu za zločin genocida ili druge ratne zločine to ne ulazi u vaš krivični dosije i ne spriječava vas da se kandidujete na izborima. To je neprihvatljivo, o čemu smo razgovarali s ministrom pravde i ministarkom spoljnih poslova BiH", dodao je Bramerc.

Poručio je da je najveća odgovornost na političarima koji moraju mnogo odgovornije i zrelije pristupiti svim ovim pitanjima.

Na kraju je podvukao da je poricanje genocida posljednja faza tog zločina jer se radi o kriminalnoj namjeni poticanja na počinjenje takvog zločina, razara zajednicu i vrijeđa žrtve tog zločina.

Bramerc je posjetu BiH započeo u ponedjeljak u Srebrenici, a u petak, 8. aprila, odlazi u Banjaluku.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je 1993. godine, a zatvoren krajem 2017. Ulogu Tribunala u preostalim nezavršenim predmetima preuzeo je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Tribunal je tokom svog mandata optužio 161 osobu, od čega je osuđeno 90 lica. Oslobođeno je 19 osoba, a 13 predmeta proslijeđeno je nacionalnim sudovima. U 37 slučajeva postupak je obustavljen, kako zbog povlačenja optužnica ili smrti optuženog.

Tribunal za sobom ostavlja milione dokumenata iz predmeta koji su se pred njim vodili, a koje žele zemlje regiona čiji su građani bili u postupcima.

Izvor: FENA

XS
SM
MD
LG