Dostupni linkovi

Beograd: Presuda Simatoviću i Stanišiću od velikog značaja za Srbiju


Franko Simatović u sudnici
Franko Simatović u sudnici
Srpski zvaničnici, u prvim reagovanjima na oslobađajuće presude koje su izrečene bivšim funkcionerima Službe državne bezbednosti - Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, pozdravljaju takav ishod suđenja.

Premijer Ivica Dačić, u pisanom saopštenju, presudu je ocenio veoma značajnom za Srbiju.

"Ovakva presuda je od velikog značaja za Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže se za fer suđenja pred Haškim tribunalom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uslovi za pomirenje i obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti u regionu", naveo je premijer Srbije.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić, izjavio je da je Savet u slučaju Simatovića i Stanišića, i tužilaštvu i odbrani dostavio sve što je traženo, i da je to rezultiralo oslobađajućom presudom. Uz napomenu da ne želi da komentariše presudu, Ljajić je rekao da je Savet i za tužilaštvo i za odbranu uradio sve što je od njih traženo.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, istovremeno je najavilo da će od Haškog tribunala tražiti dokaze iz predmeta protiv Stanišića i Simatovića, jer su, kako navodi tužilac Vladimir Vukčević, mnogi zločini koji su pomenuti u tom slučaju, predmet predistražnih postupaka u Srbiji.

"Trudimo da otkrijemo neposredne počinioce i nalogodavce", naveo je Vukčević.

Za razliku od državnih zvaničnika, u nevladinim organizacijama koje se bave istraživanjem ratnih zločina i suočavanjem s prošlošću, veoma su iznenađeni izrečenim oslobađajućim presudama.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović, smatra da se time neće doneti ni istina ni pravda za žrtve zločina koji su se desili na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Žrtve ratnih zločina zaista mogu da budu nezadovoljne i biće nezadovoljne dugo... Teško je sada videti šta može doneti satisfakciju nakon ovakve presude“, rekla je Orlović

Regionalna koordinatorka procesa REKOM Nataša Kandić, izjavila je da je "zapanjena", dodavši da se presuda i obrazloženje koje je dato, ne slažu sa činjenicama za koje kaže da su bile očigledne.

I predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, kaže da je veoma iznenađena takvom presudom.

„Ova presuda dolazi kao iznenađenje za sve one koji su ozbiljno pratili sve što se dešavalo tokom rata u Hrvatskoj, a pogotovu u BiH. Vrlo je neobična ta izlazna strategija haškog Tribunala da u poslednjoj rundi oslobađa tako visoke odgovorne dužnosnike. Ispada da su Srbi u Bosni sami organizovali taj rat, da Srbija nije bila u ratu kao što je uvek i tvrdila, a pritom ima 400.000 veterana o kojima niko ne brine. Znači, to su apsolutno činjenice preko kojih je vrlo teško preći, zato što ko god je to malo bolje pratio, a naročito ko je pratio suđenja u Hagu, imao je uvid u to šta se dešavalo. U svojoj završnici, haški Tribunal apsolutno nije održao onaj svoj kurs sa kojom je počeo... Zašto ih je onda uopšte sve hapsio i zašto ih je odvodio u Hag, ako ih je sve oslobodio?“, kaže Biserko
XS
SM
MD
LG