Dostupni linkovi

Bramerc: Hapšenje Mladića i Hadžića nema alternativu


Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, Beograd, 11. maj 2011.
Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, Beograd, 11. maj 2011.
Glavni haški tužilac Serž Bramerc, dvodnevnu posetu Beogradu je završio porukom da Srbija može i mora učiniti više na pronalaženju i hapšenju preostalih haških begunaca.

Kakva će ocena stajati u njegovom izveštaju koji će Savet Bezbednosti UN razmatrati 6. juna za sada nije poznato, ali će se činjenica da su haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi, na njega svakako odraziti.

Poruka koju je glavni tužilac haškog Tribunala uputio srpskim zvaničnicima, ostala je nepromenjena.

"Više puta sam rekao da hvatanje begunaca nema alternativu. Mišljenja smo da Srbija može i mora da učini više. Naša glavna radna teza je da se begunci nalaze u Srbiji. Naravno mi ne isključujemo i ostale dokaze, ali nemam razloga da verujem da je takav pristup i dalje opravdan. Ključ za hvatanje begunaca, bez svake sumnje, nalazi se u Beogradu", kaže Bramerc.

On je svoje sagovornike podsetio da je u ranijim izveštajima kritikovao rad bezbednosnih službi i rekao da je od ministra policije Ivice Dačića, dobio uveravanja da će se to promeniti.

"Obavestio me je o strukturalnim promenama do kojih je došlo u policiji, promenama koje znače sveobuhvatan i efikasan tim istraživača zaduženih da tragaju za beguncima. Naravno, ostaje da se vidi da li će ove strukturalne promene, dovesti i do rezultata na terenu", naglasio je Bramerc.

Niko ne zna sadržinu izveštaja

Predsednik Srbije Boris Tadić je nakon susreta sa Bramercom rekao da će Srbija nastaviti potragu za haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, sve dok ne budu pronađeni i isporučeni Hagu.

"Mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći i ukoliko su Ratko Mladić i Goran Hadžić na teritoriji Srbije, biće uhapšeni od strane naših institucija. Ukoliko nisu, srpske istražne institucije će doprineti njihovom lociranju i hapšenju na drugim teritorijama. Ponašamo se kao da je Ratko Mladić u Srbiji, uzimamo sa punom ozbiljnošću sugestije i informacije kao da je u Srbiji i nema tog napora koji nećemo iskazati da dovršimo ovaj proces", kaže Tadić.

On nije želeo da nagađa sadržinu izveštaja o saradnji Srbije sa Tribunalom koji će Bramerc podneti niti o rokovima za hapšenje preostalih begunaca.

Precizan odgovor o tome, za sada, nije dao ni Serž Bramerc.

"Mi pravimo objektivnu analizu svega onoga što je dobro, a u kojim oblastima mora i može da se uradi više. To se pre svega odnosi na preostale begunce, što će se odraziti i na naš izveštaj Savetu bezbednosti. Na drugima je međutim, da ovim zaključcima daju ili ne daju daju neophodnu političku težinu"
, kaže Bramerc.

Bramerc, koji u junu treba da podnese izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u utorak je razgovarao sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, predstavnicima operativnih službi koje tragaju za haškim optuženicima za ratne zločine Ratkom Madićem i Goranom Hadžićem i sa šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Od Bramercove ocene saradnje Beograda s Haškim tribunalom zavise dalji koraci u približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Bramerc razgovarao i sa operativcima

Uoči posete Bramerca, njegov savetnik Frederik Svinen rekao je agenciji Beta da haško tužilaštvo smatra da je na vlastima Srbije prvenstvena odgovornost za pronalaženje i hapšenje preostale dvojice optuženih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Serž Bramerc je prvog dana posete Srbiji sagovornicima stavio do znanja da će u njegovom junskom izveštaju Savetu bezbednosti UN stajati da vlasti u Srbiji još nisu uhapsile Mladića i Hadžića.

Goran Hadzić i Ratko Mladić, optužen od strane Haškog tribunala za ratne zločine, bez datuma
Bramerc traži dokaze da se čini sve što je moguće da bi se uhapsili begunci, jer u protivnom njegov izveštaj Savetu bezbednosti neće biti povoljan za Srbiju – prenose beogradski mediji.

On je naveo da je saradnja Srbije sa haškim tužilaštvom napredovala u pojedinim segmentima, ali da u potrazi za beguncima nisu primijenjene sve preporuke.

Bramerc se saglasio sa sagovornicima u Beogradu da Srbija i tužilaštvo dobro sarađuju u oblasti dostavljanja dokumentacije iz državnih i vojnih arhiva, kao i da nadležne službe omogućavaju svedocima da se pojave pred haškim sudijama.

Od operativaca akcionog tima za hapšenje haških begunaca, koji su mu bili prvi sagovornici, Bramerc je želio da sazna šta je proteklih meseci rađeno na ispunjenju tog, za tužilaštvo, najvažnijeg zadatka.

Sa srpskim tužiocem za ratne zločine Bramerc je razgovarao i o suđenjima za ratne zločine, kao i o mogućnosti oduzimanja imovine osuđenima za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG