Dostupni linkovi

Nije obznanjena ostavka Kalmete


Božidar Kalmeta
Božidar Kalmeta
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas riječku zaobilaznicu, jedan od najzahtjevnijih cestovnih projekata u Hrvatskoj u ovoj godini, dug 10 kilometara s 4 tunela, 2 vijadukta, 2 nadvožnjaka i jednim podvožnjakom.

Zaobilaznica koja će bitno rasteretiti promet u Rijeci koji ju je gusio, osobito u vrijeme turističke sezone, dovršena je u manje od dvije godine, a radove su uglavnom izvodile hrvatske tvrtke.

Očekivalo se da će na otvorenju kojem je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta premijerka obznaniti i njegovu ostavku koju je, na neki način, jučer i najavila, nakon teške željezničke nesreće u Zagrebu, u kojoj je teže i lakše ozlijeđeno 60 putnika, no to se nije dogodilo, a o mogućoj ministrovoj ostavci premijerka je kratko kazala:
Jadranka Kosor: Ja čekam osobno, rezultate istrage ove prometne nesreće koja se jučer dogodila i to je to što vam mogu reći.

„S ministrom Kalmetom, kao i sa svim drugim ministrima, razgovaram svakodnevno, a s ministrom Kalmetom i danas sam razgovarala, a zajedno smo ovamo i doputovali. Čekamo, ja čekam osobno, rezultate istrage ove prometne nesreće koja se jučer dogodila i to je to što vam mogu reći.“


Još je kraći u odgovoru novinarima bio sam ministar Kalmeta:

„Evo ,čuli ste sve što je rekla gospođa premijerka, dakle, to je i moj odgovor.“


IZA PRVOG UGLA

Ostvaku hrvatskog ministra mora prometa i infrastrukture Božidara Kalmete hrvatska je javnost očekivala još prije 5 mjeseci, nakon teške željezničke nesreće kraj Kaštela u kojoj je ljetos, zbog iskliznuća nagibnog vlaka s tračnica 6 osoba poginulo, a 40 ozlijeđeno.

Uslijedile su još dvije željezničke i jedna pomorska nesreća, na sreću bez ljudskih zrtava, no ministar se ni u jednoj nije smatrao odgovornim.

Ako i ode zbog jučerašnjeg zakazivanja kočnica na vlaku koji se sa stotinjak putnika zabio u betonski branik na zagrebačkom glavnom kolodvoru, srećom bez smrtnih posljedica bit će to, podsjećaju analitičari, samo povod, a uzroci Kalmetinom mogućem odlasku puno su dublji i vezani uz brojne korupcijske afere u Hrvatskim autocestama i Hrvatskim željeznicama, zbog čega je ministrovu smjenu, u Hrvatskom Saboru, nedavno tražio i oporbeni SDP.
Davor Gjenero: Izbjegla je žrtvovati svoga ministra na SDP-ov zahtjev, ali ga je sama dočekala – iza prvog ugla.

Logično je, kaže politički analitičar Davor Gjenero da premijerka nije željela da ministar padne na zahtjev oporbe.

„Izbjegla je žrtvovati svoga ministra na SDP-ov zahtjev, ali ga je sama dočekala – iza prvog ugla.“

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke i najjači HDZ-ov koalicijski partner Jospip Friščić izjavio je hrvatskim medijima da će u slučaju ministra Kalmete podržati odluku premijerke Jadranke Kosor, kakva god bila.

„Ali, očito je sada da je u Hrvatskim željeznicama veliki problem i treba vidjeti što se tu događa, jer ako ćemo poslije svake nesreće mijenjati ministra, onda bi već u zadnjih 6 mjeseci, na toj poziciji, imali već četvrtog ili petog ministra.“
XS
SM
MD
LG