Dostupni linkovi

Pravoslavci slave Božić


Pravoslavni vernici slave danas Božić, najznačajniji hrišćanski praznik. Badnje veče i Božić pravoslavni hrišćani u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini koji prate Julijanski kalendar obeležili su bdenjem, paljenjem badnjaka i božićnim liturgijama.

U okviru obeležavanja Božića, u svim hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve održane su božićne liturgije. Čuvar trona patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi. Tokom liturgije pročitana je i tradicionalna Božićna poslanica u kojoj se poziva srpski narod u matici i rasejanju "da kao drevni evropski narod" čuva svoju veru, jezik i pismo.

Božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvovao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U podne je kod Terazijske česme organizovano tradicionalno lomljenje božićne česnice koja je ove godine teška čak 30 kilograma sa tri dukata u sebi.

Nekoliko stotina vernika u Beogradu, sinoć se okupilo i na platou pored Hrama Svetog Save. Paljenju badnjaka na Badnje veče, prethodilo je dvočasovno povrečerje koje je u malom hramu Svetog Save predvodio episkop hvostanski Atanasije.
Pripreme za Badnje veče - Beograd


Badnje veče obeleženo je i na Kosovu. Loženju badnjaka u manastiru Visoki Dečani prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Loženje Badnjaka obavio je starešina manastira vladika Teodosije, a potom je priređena posna večera za visoke zvanice iz Beograda i vernike. Predsednik Tadić će noć provesti u manastiru Visoki Dečani, a zatim će, sa saradnicima, prisustvovati služenju Božićne liturgije u crkvi tog manastira.

BOŽIĆNE PORUKE U BIH

I u svim pravoslavnim hramovima u Bosni i Hercegovini jutros su služene božićne liturgije.

Mitropolit Dabrobosanski Nikolaj u božićnoj poslanici poručio je da čovek, ako hoće da bude bolji, treba da proučava Hristovo jevanđelje, jedinu nauku u svetu.

U hramu Hrista spasitelja u Banjaluci, prvi put od obnove ove crkve srušene u drugom svetskom ratu, služena je božićna liturgija, koju je služio episkop banjalučki Jefrem.

Vladika bihaćko-petrovački Hrizostom na liturgiji u obnovljenoj crkvi svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu poručio je kako se mora vratiti izgubljena vera među ljudima.

Pravoslavni vernici sa područja Mostara dočekali su Božić na ponoćnim liturgijama i ranim jutarnjim molitvama u mostarskim crkvama, a vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije na ponoćnoj liturgiji u Staroj crkvi pozvao je vernike "da otvore svoja srca za dobro i da se okrenu Hristu".

DVA BADNJAKA

A u Crnoj Gori, na Cetinju kao i prethodnih godina, na Badnje veče naložena su dva badnjaka - jedan Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve ispred Cetinjskog manastira, a drugi su naložili vernici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve na Trgu kralja Nikole.

Mitropolit CPC Mihailo poručio je okupljenim vjernicima da “bez budućnosti Crne Gore nema Crnogorske crkve, a bez Cetinja nema Crne Gore”.

Mitropolit Amfilohije poručio je da je “unutrašnja čistota srca i duše ono radi čega je Bog došao na zemlju, radi čega se rodio na današnji dan.

XS
SM
MD
LG