Dostupni linkovi

Bombaš iz Bostona čeka na izvršenje kazne


Fotografija Džohara Carnajeva na televiziji u trgovačkom centru u blizini mjesta bombaških napada na Bostonskom maratonu u Bostonu, 23. aprila 2013.
Fotografija Džohara Carnajeva na televiziji u trgovačkom centru u blizini mjesta bombaških napada na Bostonskom maratonu u Bostonu, 23. aprila 2013.

Prije deset godina u eksploziji dve bombe blizu cilja Bostonskog maratona poginulo je troje gledalaca, a ranjene ukupno 264 osobe.

Četiri dana kasnije, policija je nakon intenzivne potrage uhapsila jednog od osumnjičenih za bombaški napad, 19-godišnjeg Džohara Carnajeva (Dzhokhar Tsarnaev), dok je njegov stariji brat i 26-godišnji Tamerlan Carnajev (Tsarnaev) poginuo ranije istog dana u razmeni vatre sa snagama bezbednosti.

Bostonski maraton, 117. po redu počeo je ujutro iz Hopkintona u Masačusetsu, sa oko 23.000 učesnika. Oko 2:49 tog popodneva, sa više od 5.700 učesnika i dalje u trci, dve bombe kućne izrade u pretis loncu skrivene u rančevima eksplodirale su u nekoliko sekundi jedna od druge u blizini cilja.

Policijski zvaničnici su rekli da su eksplozivne naprave bile napravljene od baruta i kugličnih ležajeva koji su se nakon detonacije pretvorili u šrapnele.

Poginule su tri osobe: 23-godišnja i 29-godišnja žena i 8-godišnji dečak. Ulice su bile prekrivene krvlju sa mnoštvo povređenih, a 17 lica je ostalo bez udova i morali su da budu podvrgnuti amputaciji.

Napadači čečenskog porekla

Američki Federalni istražni biro (FBI) je objavio 18. aprila fotografije dvojice osumnjičenih muškaraca za kojima se traga u vezi sa bombaškim napadima.

Te noći ubijen je Šon Kolijer (Sean Collier), 26-godišnji policajac sa Tehnološkog instituta u Masačusecu, u svom patrolnom automobilu u školskom kampusu u Kembridžu.

Tamerlan (desno) i Džohar Carnajev na fotografiji koju je objavio FBI u potrazi za njima, 18. aprila 2013.
Tamerlan (desno) i Džohar Carnajev na fotografiji koju je objavio FBI u potrazi za njima, 18. aprila 2013.

Vlasti su dovele u vezu ovo ubistvo sa braćom Carnajev, čečenskog porekla koji su proveli deo svog detinjstva u bivšoj sovjetskoj republici Kirgistan, ali su živeli u Sjedinjenim Državama od 2002. godine.

Ubrzo nakon što je policajac Kolijer ubijen, Tamerlan Carnajev je oteo terensko vozilo, uzeo vozača za taoca i rekao mu da je jedan od bombaša na Bostonskom maratonu.

Braća Carnajev razmatrali i napad u Njujorku

Džohar Carnajev ga je pratio u manjem automobilu pre nego što se pridružio svom starijem bratu i taocu u terencu.

Braća su se vozila po Bostonu sa svojim taocem, primoravajući ga da podigne novac sa bankomata razgovarajući o vožnji do Njujorka gde su takođe planirali napad.

Kada su se zaustavili na benzinskoj pumpi u Kembridžu, talac je pobegao i pozvao policiju, obavestivši ih da se terensko vozilo može pratiti preko njegovog mobilnog telefona, koji je još uvek bio u vozilu.

Nešto posle ponoći došlo je do pucnjave između Carnajevih i policije u predgrađu Bostona Votertaun. Jedan policajac je teško povređen, ali je preživeo.

Tamerlan Carnajev, takođe teško ranjen, prebačen je u bolnicu, gde su lekari bezuspešno pokušali da ga reanimiraju.

Džohar Carnajev je uspeo da se skloni sa poprišta sukoba u ukradenom terencu, koga je ostavio u blizini i pobegao peške.

Boston pod opsadom

Sledećeg dana, 19. aprila, Boston je bio pod opsadom, škole su bile zatvorene, javni prevoz obustavljen, a građanima je savetovano da ostanu u svojim domovima, dok je policija vršila pretrese od vrata do vrata u Votertaunu, predgrađu Bostina, a vozila patrolirala ulicama.

Te večeri, nakon što je policija prekinula pretragu područja, muškarac iz Votertauna izašao je napolje da proveri čamac koji je držao u svom dvorištu.

Zaprepastio se kada je video krv i osobu, za koju se ispostavilo da je Džohar Carnajev, koji se krio u čamcu.

Ubrzo je stigla policija i privela osumnjičenog, koji je ranjen u prethodnom okršaju.

U vreme bombaškog napada, Džohar Carnajev je bio student druge godine na Univerzitetu Masačusets u Dartmutu, dok je Tamerlan Carnajev ranije napustio koledž i nekada se amaterski bavio boksom. Imao je ženu i dete.

Istražitelji veruju da su Carnajevi bili motivisani ekstremističkim islamskim uverenjima, ali da su sami planirali i izveli bombaške napade i nisu bili povezani ni sa jednom terorističkom organizacijom.

Braća su navodno koristila internet da nauče kako da naprave eksploziv.

Mlađi Carnajev se izvinio žrtvama

Optuženi, koji je tada imao 19 godina, priznao je da je postavio bombe, ali odbrana tvrdi da je bio pod uticajem starijeg brata.

"Želeo bih da se izvinim žrtvama, preživelima. Žao mi je zbog života koje sam uzeo, zbog patnji i nepopravljive štete koju sam naneo", rekao je Carnajev dodajući da se nada "Božjoj milosti za sebe, brata i porodicu".

Na skici iz sudnice, osuđeni bombaš Džohar Carnajev stoji sa svojim pravnim timom tokom izricanja smrtne kazne, 15. maja 2015.
Na skici iz sudnice, osuđeni bombaš Džohar Carnajev stoji sa svojim pravnim timom tokom izricanja smrtne kazne, 15. maja 2015.

Na suđenju koje je počelo 2015, timu njegovih branilaca pridružila se i poznata advokatkinja Džudi Klark (Judy Clarke), koja je zastupala nekoliko optuženika visokog profila. Između ostalog Džareda Lafnera (Jared Loughner), koji je ubio šest lica i teško ranio bivšu članicu Kongresa Gabrijelu Gifords (Gabrielle Giffords).

Smrtna kazna na čekanju

Carnajev je proglašen krivim po svih 30 tačaka optužnice i osuđen na smrtnu kaznu injekcijom.

Savezni Apelacioni sud u Bostonu poništio je ovu odluku. Sudije su u obrazloženju odluke naveli da su uzeli u obzir argument odbrane koja je tvrdila da je sudija propustio da isključi porotnike koji su unapred zaključili da je Carnajev kriv.

U vreme administracije predsednika SAD Donalda Trampa, Ministarstvo pravde je zatražilo od Vrhovnog suda da preispita slučaj.

Dok je Tramp podržavao pogubljenja tokom svog mandata, predsednik Džo Bajden je rekao da će nastojati da ukine smrtnu kaznu.

U svom podnesku, predstavnici Ministarstva pravde nazvali su slučaj Carnajeva "jednim od najvažnijih krivičnog gonjenja za terorizam u istoriji naše zemlje".

Vrhovni sud veoma retko razmatra slučajeve za koje se traži da ih preispita.

Međutim, sudije su se složile da saslušaju usmene argumente i odluče da li da vrate prvobitnu smrtnu kaznu ili da podrže odluku žalbenog suda da zatraži od nižeg suda da preispita kaznu.

Carnajev se trenutno nalazi u zatvoru Supermak u Koloradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG