Dostupni linkovi

Poništena smrtna kazna napadaču na Bostonski maraton


Džohar Carnajev, fotoarhiv

Savezni Apelacioni sud u Bostonu poništio je smrtnu kaznu Džoharu Carnajevu (Dzhokhar Tsarnaev, 27) za bombaški napad na Bostonski maraton 2013. godine i slučaj prebacio nadležnom sudu koji će donijeti odluku o novoj kazni.

Federalni sud je 31. jula poništio samo dio presude o smrtnoj kazni, a ako se to poništenje potvrdi poslije ponovnog razmatranja, Carnajevu ostaje doživotni zatvor.

Sudije su u obrazloženju odluke naveli da su uzeli u obzir argument odbrane koja je prijavila neregularnosti prilikom izbora porotnika od kojih su neki bili javno pristrasni, za smrtnu kaznu još prije suđenja.

Carnajev, student čečenskog porijekla, u junu 2015. osuđen je na smrt jer je zajedno sa starijim bratom Tamerlanom postavio dvije bombe kućne kraj trase maratona. Od eksplozija su poginule tri osobe i ranjene 264.

Optuženi, koji je tada imao 19 godina, priznao je da je postavio bombe, ali odbrana tvrdi da je bio pod uticajem starijeg brata koga je policija ubila tri dana poslije napada. Tokom policijske potrage za braćom Carnajev, napadači su ubili jednog policajca.

Bostonski bombaš u pritvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

XS
SM
MD
LG